Romania, pe ultimele locuri in Europa in privinta digitalizarii TV

Marti, 15 Mai 2012, ora 13:54
1994 citiri
Romania, pe ultimele locuri in Europa in privinta digitalizarii TV

Romania este pe ultimele locuri in Europa in privinta digitalizarii TV, doar 42% din romani receptionand servicii de televiziune digitala, potrivit companiei de sateliti SES, care vrea sa creeze un grup de initiativa, alaturi de jucatori romani, precum TVR, pentru a da "un impuls" digitalizarii.

Finlanda este singura tara din Europa complet digitalizata, fiind urmata de Spania (98%) si Franta (98%), in timp ce in Croatia cota de digitalizare TV ajunge la 96%, in Italia si Marea Britanie - 93%, Slovenia - 85%, Republica Ceha - 81%, Germania - 71% si Bulgaria - 56%, potrivit Satellite Monitor, un studiu realizat de SES si in care sunt monitorizate 35 de tari europene in ceea ce priveste gradul de digitalizare TV.

Romania se situeaza pe locul 30 din 35 de tari europene monitorizate, cu o cota de digitalizare de 42%, fiind urmata doar de Lituania (39%), Bosnia (36%), Ucraina (29%), Serbia (24%) si Belarus (16%), potrivit aceleiasi cercetari furnizate MEDIAFAX de compania SES, care opereaza in prezent 50 de sateliti la nivel international.

Acestora li se adauga faptul ca, in august 2010, Guvernul roman a decis sa amane pana la 1 ianuarie 2015 tranzitia de la televiziunea analogica terestra la televiziunea digitala terestra.

SES propune masuri pentru trecerea la televiziunea digitala in Romania

Astfel, Martin Ornass-Kubacki, Vice President & Chief Regional Officer al SES pentru Europa Centrala si de Est, a subliniat interesul SES pentru sustinerea procesului de tranzitie la televiziunea digitala din Romania, in cadrul unui eveniment organizat la sediul central al companiei, din Betzdorf (Luxemburg).

"Am deschis un birou in Bucuresti. Nu facem asta peste tot. Vrem sa aratam ca aceasta tara are potential pentru noi. Sunt doar cativa jucatori pe piata acum in Romania, dar credem ca aceasta tara este suficient de mare si are un viitor important si din punct de vedere economic", a spus Martin Ornass-Kubacki.

Kubacki a mai spus ca autoritatile romane ar trebui sa nu piarda din vedere ca satelitii reprezinta cea mai buna alternativa si, totodata, un mijloc complementar de distributie pentru retelele terestre de distributie a semnalului TV.

Pentru a "impulsiona" procesul digitalizarii din Romania, Martin Ornass-Kubacki a explicat ca SES are in vedere crearea unui "grup de initiativa", in care sa atraga si alti jucatori de pe piata audiovizualului din Romania - Televiziunea Romana, dar si televiziuni priviate.

"Este un segment pe care suntem deschisi sa discutam cu alti jucatori comerciali. Avem nevoie de un partener local, pentru ca noi nu oferim aceste servicii de televiziune prin satelit direct pentru consumatorul final, ci oferim servicii business-to-business. Vrem sa discutam cu Televiziunea publica, pentru ca ei ar putea fi automat un jucator in acest proces al digitalizarii, dar, de asemenea, vom discuta cu partenerii nostri - televiziuni private - si cu alte companii care nu sunt inca clientii nostri. Poate vom gasi o cale sa cream un fel de grup, care va putea sa initieze acest proces al digitalizarii. Ar fi o situatie de tip "win-win" pentru toata lumea", a spus Kubacki.

In prezent, partenerul major din Romania al companiei SES este Pro TV SA, parte a Central European Media Enterprises (CME).

Tot in Romania, compania SES furnizeaza servicii de satelit pentru televiziunea Patriarhiei Romane - Trinitas TV, dar si pentru posturile Giga TV, Etno TV, Taraf TV, Alfa Omega TV, TVT 89 si TV Targoviste.

La randul sau, Romain Bausch, presedinte si CEO al SES, a spus ca in multe tari din Europa autoritatile ignora solutiile complementare de infrastructura si nu se gandesc la faptul ca satelitii pot duce la optimizarea costurilor.

El a mai anuntat ca, in perioada 2012 - 2014, SES va lansa sapte sateliti noi, care vor creste cu 19% capacitatea companiei de furnizare a serviciilor de televiziune.

Pe de alta parte, Norbert Holzle, Senior Vice President Comercial Europe al SES, a spus, in cadrul aceluiasi eveniment, ca satelitul este in prezent cea mai importanta infrastructura TV din Europa, care deserveste aproximativ 84 de milioane de gospodarii ce receptioneaza servicii de televiziune analogica si digitala (o crestere de 22% in ultimii patru ani), dintre care circa 81 de milioane primesc servicii TV digitale. In schimb, doar aproximativ 69 de milioane de case din Europa receptioneaza servicii de televiziune analogica si digitala prin cablu (dintre care doar 32,9 milioane receptioneaza servicii digitale de televiziune prin cablu).

Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
#digitalizare TV Europa, #Romania digitalizare TV, #servicii televiziune digitala Romania, #televiziune digitala Europa , #Posturi TV