Rupert Murdoch vrea sa cumpere Wall Street Journal

Miercuri, 02 Mai 2007, ora 09:56
1196 citiri

News Corporation, compania magnatului australian Rupert Murdoch, a lansat o oferta de cumparare a grupului de informatii financiare Dow Jones & Co., detinatorul publicatiei Wall Street Journal si al agentiei Dow Jones, iar oferta este estimata la 5 miliarde de dolari, informeaza AFP.

Concernul News Corporation a propus un pret cu 63% mai mare la inchiderea bursei, adica 60 de dolari pe actiune, fata de 36,67 dolari, cat era, anterior ofertei, pretul unei actiuni. Pretul oferit de concern este astfel cu 2 miliarde de dolari mai mare decat valoarea bursiera de luni a grupului Dow Jones & Co.

Grupul Dow Jones & Co. a anuntat ca familia Bancroft, care controleaza aproximativ 62% din grup si consiliul de administratie, "va analiza aceasta propunere", dar ca "nu exista nicio garantie ca va fi realizata o tranzactie".

Posibilitatea ca Rupert Murdoch sa cumpere grupul a starnit deja mai multe reactii peste ocean. Murdoch, care detine mai multe tabloide in Marea Britanie si Australia, iar, in Statele Unite, reteaua de televiziune Fox News Channel, studiourile cinematografice 20th Century Fox si platforma MySpace, este acuzat ca doreste sa controleze o cat mai mare parte din presa americana si britanica.

In editia de marti a ziarului "Wall Street Journal", parte din grupul Dow Jones & Co., a fost publicat un articol in care se afirma ca "simpla posibilitate ca Rupert Murdoch sa preia controlul 'Wall Street Journal' va declansa aproape sigur o serie de controverse". "Criticii vad in potentiala achizitie a unuia dintre cele mai influente ziare americane o extindere inacceptabila a puterii sale mediatice", se mai scria in acelasi articol, facandu-se referire la Rupert Murdoch si la News Corporation.

Totodata, potrivit "Wall Street Journal", propunerea lui Rupert Murdoch ar putea declansa o batalie de oferte pentru grupul Dow Jones & Co., de cumpararea caruia ar mai putea fi interesati proprietarii publicatiilor "Washington Post" si "New York Times" si ai agentiei financiare Bloomberg.

Concernul media News Corporation, controlat de magnatul australian Rupert Murdoch, detine mai multe zeci de posturi TV in intreaga lume, printre care retelele Fox News Channel si SKY Network Television, studiourile cinematografice 20th Century Fox si zeci de ziare si reviste, printre care "New York Post", "The Times", "The Sunday Times", "The Sun" si "News of the World". News Corporation detine si o parte din actiunile postului romanesc de televiziune B1 TV.

Compania americana Dow Jones & Co. este un grup independent de informatii financiare, infiintat in 1882 si controlat, in prezent, de familia Bancroft. Dow Jones & Co. detine, printre altele, unul dintre cele mai prestigioase ziare americane "Wall Street Journal" si editiile sale din intreaga lume, saptamanalul "Barron's", revista lunara "Far Eastern Economic Review" si agentia de informatii financiare Dow Jones.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...