Financial Times, poarta de intrare a Japoniei in Europa. Ce urmareste grupul Nikkei

Vineri, 24 Iulie 2015, ora 15:16
2099 citiri
Financial Times, poarta de intrare a Japoniei in Europa. Ce urmareste grupul Nikkei
Foto: Wikimedia

Dupa ani la rand in care niponii au cautat o bresa prin care sa patrunda in universul media al vorbitorilor de limba engleza, Nikkei a pus piciorul in prag si a cumparat ziarul Financial Times pentru 1,3 miliarde de dolari.

Grupul de presa Nikkei detine deja un ziar cu profil financiar care se bucura de o reputatie buna in Japonia, cu peste 3 milioane de cumparatori, fiind acum in topul celor mai bune reviste de profil din lume, arata reporterii Reuters.

Blocati in tara

Cu toate acestea, inca de la fondarea companiei, in 1876, Nikkei nu a reusit sa sparga granitele tarii, dezvoltandu-se doar in interiorul acesteia.

Revista infiintata atunci a ajuns sa urmeze, intr-un fel, traditia Financial Times, din pozitia de lider al pietei de business sponsorizand inclusiv indicele de referinta al pietei de capital din tara, Nikkei.

Cu toate acestea, tendinta de a evolua in universul publicatiilor de limba anglo-saxona s-a revazut prin editarea, incepand cu 1960, a editiei in limba engleza a revistei Nikkei Weekly si prin parteneriatul intretinut cu Wall Street Journal.

Perioada de glorie a fost atinsa in anii de boom economic din deceniul al 9-lea, dupa care intrarea in noul mileniu a dus la dezintegrarea redactiei si, in cele din urma la rebranduirea publicatiei sub numele Nikkei Asian Review.

Cu un pas inainte

Puterea data de informatia detinuta de reporterii si editorii publicatiei au facut ca, in multe cazuri, actionarii si directorii Nikkei sa fie cu un pas inainte in efectuarea celor mai inspirate miscari pe bursa de la Tokyo.

De multe ori, aceste aparente scurgeri de informatii au starnit criticile adversarilor, mai ales in perioada recenta, cand prim ministrul Shinzo Abe a cerut o transparenta cat mai mare in operatiunile corporatiilor, in speranta atragerii mai multor investitori straini.

Acum, achizitia facuta pe taram britanic aseaza Nikkei in randul companiilor nipone, in special din segmentul financiar, care incearca sa obtina o crestere a veniturilor in afara tarii.

In ciuda deprecierii suferite in ultimii patru ani de yen in fata lirei sterline, ceea ce face ca achizitionarea ziarului Financial Times sa fie si mai costisitoare, politica de relaxare cantitativa initiata de premierul Abe si reducerea dobanzii de referinta au dus la scaderea costurilor de imprumut in bancile japoneze.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#achizitie Financial Times, #grup presa Nikkei, #speculatii bursa Tokyo, #afaceri internationale media , #Presa