Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Videanu: Negocierile pentru vanzarea de certificate de emisii de CO2 vor incepe saptamana viitoare

Videanu: Negocierile pentru vanzarea de certificate de emisii de CO2 vor incepe saptamana viitoare

Autoritatile au primit opt cereri pentru vanzarea de certificate de emisisii de CO2, care variaza de la cateva milioane de tone la 100 milioane de tone, iar saptamana viitoare vor incepe negocierile cu potentialii cumparatori, potrivit ministrului Economiei, Adriean Videanu, informeaza Mediafax.

"Pina acum sunt exprimate opt cereri, care sunt intre cateva milioane tone pana la 100 milioane tone. Incepem de saptamana viitoare negocierile", a declarat Videanu, vineri, intr-o conferinta de presa.

Comercializarea surplusului de certificate va fi realizata numai de catre Guvern, fara intermediari, si doar catre statele semnatare ale Protocolui de la Kyoto.


Romania are in acest an un disponibil de 300 milioane certificate de emisii poluante.


Sumele obtinute astfel vor fi alocate investitiilor de mediu si de inlocuire a unitatilor vechi de productie a energiei, a adaugat Videanu.


Prin vanzarea surplusului de certificate de emisii autoritatile estimeaza ca vor obtine intre 1,2 si 2,5 miliarde euro.


Pentru fiecare tona de dioxid de carbon se emite un certificat de emisii, denumit unitate a cantitatii atribuite (AAU).


Romania si-a asumat, in intervalul 2008-2012, reducerea cu 8% a emisiilor de gaze cu efect de sera, fata de nivelul anului 1989, procent similar cu cel convenit de Uniunea Europeana.


Pentru intervalul 2008-2012 Romania poate emite circa 1,279 miliarde tone de emisii de gaze cu efect de sera.


Certificatele sunt emise in baza unui sistem al Uniunii Europene legat de reducerea poluarii.


Ele sunt alocate fiecarui stat membru, dupa ce guvernul acestuia stabileste niveluri maxime nationale pentru emisiile de gaze si aloca niveluri maxime pentru operatorii industriali. Certificatele emise in baza acestor alocari pot fi tranzactionate.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 847 ori
Citeste mai multe desprevanzare co2 emisii videanu