ANFP: Unele institutii publice dau sporuri ilegale functionarilor

Joi, 06 August 2009, ora 17:43
2815 citiri
ANFP: Unele institutii publice dau sporuri ilegale functionarilor

Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP) a anuntat joi ca va sesiza Curtea de Conturi, Parchetul, Ministerul de Finante si Agentia Nationala de Integritate in cazul unor institutii publice din Brasov si Prahova unde a depistat nereguli, printre care si acordarea ilegala a unor sporuri, precizeaza NewsIn.

In urma controalelor la sase institutii publice din judetul Brasov (Consiliile locale ale comunei Feldioara, municipiului Fagaras, comunei Lisa si APIA, Directia Generala a Finantelor Publice, Directia de statistica) si patru din judetul Prahova (localitatile Azuga, Ploiesti, Sinaia, Valea Calugareasca), ANFP a constatat ca acestea acordau ilegal unele sporuri functionarilor publici, in baza unor contracte sau acorduri colective de munca.

"Sporurile se acorda functionarilor publici in conditiile Ordonantei Guvernului nr. 6/ 2007. In consecinta, alte sporuri acordate contravin legislatiei in vigoare", precizeaza ANFP.

De asemenea, institutia a constatat falsuri in declaratii, nereguli in ceea ce priveste procedura de organizare si desfasurare a concursurilor pentru ocuparea functiilor publice, avansari si promovari realizate fara instiintarea ANFP, precum si inexistenta dosarelor profesionale in majoritatea cazurilor sau existenta unor dosare incomplete.

ANFP precizeaza ca este abilitata, in baza HG nr. 432/ 2004 privind dosarul profesional al functionarilor publici cu modificarile ulterioare, sa aplice amenzi institutiei publice raspunzatoare, in cuantum de 500 lei pana la 3.000 lei.

In plus, unele institutii publice nu aveau comisii de disciplina si comisii paritare, iar unii functionari nu completasera declaratiile de avere si de interese sau nu le publicasera pe pagina de internet a institutiilor, conform legii.

Peste 40% din institutiile publice din administratia locala nu au avizul ANFP

Agentia Nationala a Functionarilor Publici a mai constatat ca mai mult de 40% din totalul institutiilor publice din administratia publica locala nu au avizul sau in ce priveste stabilirea functiilor publice si structura organizatorica (organigrama).

De aceea, in urma celor constatate, ANFP va sesiza institutiile abilitate, respectiv Curtea de Conturi, Parchetul, Ministerul Finantelor Publice, Agentia Nationala de Integritate.

"Activitatea Agentiei se va axa in perioada urmatoare in principal pe atributiile de control, practic, functionarii publici din cadrul Agentiei vor actiona ca un Corp de control, la nivelul institutiilor si autoritatilor publice.

Vreau sa subliniez, insa ca ANFP va intreprinde si activitati cu caracter preventiv, prin organizarea de sesiuni de instruire cu responsabilii de resurse umane si ordonatorii de credite. O prima actiune se va desfasura saptamana viitoare, la Tulcea", a declarat presedintele ANFP, Andras Szakal.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#anfp, #institutii, #publice, #sporuri, #functionari, #minister , #Publicitate