BRAT a introdus auditul pentru publicatiile cu tiraje mici

Vineri, 23 Mai 2014, ora 16:17
1848 citiri
BRAT a introdus auditul pentru publicatiile cu tiraje mici

Pentru publicatiile cu tiraje de pana la 7.500 de exemplare, Biroul Roman de Audit Transmedia (BRAT) a introdus un audit simplificat si la costuri reduse.

Masura, care acopera deja perioada aprilie 2014 - martie 2015, vine in intampinarea tendintei in crestere printre clientii de publicitate care doresc sa cumpere media mai mult pe baza unor criterii standardizate decat "pe vorbe frumoase", potrivit Mediafax.

Astfel, noul serviciu introdus de BRAT permite publicatiilor cu tiraj redus sa beneficieze de aceleasi standarde de auditare, neutre, transparente, recunoscute de industrie, ca si publicatiile cu tiraje mari, cu toate avantajele pe care acestea le aduc, la un pret mai mic, ajungand in varianta auditului simplificat la aproximativ 1.000 de lei pe an.

Auditarea ajuta publicatiile locale sa se individualizeze in piata, inclusiv prin raportare la presa nationala, si sa arate ce audiente au, precum si profilul celor care citesc aceste publicatii. Acest lucru este cu atat mai important cu cat in industrie exista unele diferente de perceptie intre presa locala si presa nationala.

"Piata de media din Romania s-a maturizat, a evoluat si se adapteaza continuu la transformarile comportamentale ale consumatorilor. Vanzarea de publicitate presupune existenta unui produs performant. Pentru a-si fideliza clientii de publicitate, editorii trebuie sa aiba instrumente corecte si neutre de masurare. Vanzarea nu se mai poate face <>. Pentru agentii, cine nu este in BRAT nu exista sau nu doreste sa fie transparent masurat", este de parere Stefan Iordache, COO Leo Burnett Group.

La randul sau, Adrian Voinea, director general al cotidianului Gazeta de Sud, explica: "Certificarea si/ sau auditarea independenta a tirajului distribuit pentru o publicatie, fie ca este mica sau mare, sustine statutul editorului, care se manifesta prin corectitudine si concurenta loiala in piata de presa. Totodata, existenta unor informatii certificate independent de catre o autoritate specializata in domeniu permite accesul editorului la licitatii publice si la clienti de publicitate nationali".

Voinea mai spune ca unul dintre motivele principale pentru care editorii au recurs deja la acest tip de masurare a datelor de difuzare este credibilitatea oferita de auditarea independenta, pe baza unor standarde neutre, profesioniste si recunoscute de industria media. "Auditarea unei publicatii, indiferent de tiraj, ofera credibilitate, ofera date corecte despre caracteristicile audientei, transmite partenerilor din piata importanta transparentei acestor valori si mai ales reuseste sa creeze relatii bazate pe incredere", spune Adrian Voinea, a carui organizatie a ales deja sa devina membru BRAT.

Voinea mai spune ca auditul este "o suma de date colectate si interpretate stiintific, de institutii credibile", care "ajuta clientul sa isi formeze o parere asupra publicului tinta identificat si, mai ales, acesta achizitioneaza publicitate avand sentimentul ca a facut o alegere corecta, o investitie in promovare si nu o cheltuiala".

Existenta datelor de audit confera mai multa incredere

Credibilitatea si cunoasterea foarte buna a audientelor sunt motivele enumerate si de agentii ca fiind marele castig al auditarii.

"Existenta datelor de audit confera mai multa incredere din partea clientilor in publicatia respectiva", spune Rodica Petrescu, Research & Development Manager, Dentsu Aegis Network.

Iar Stefan Iordache este de parere ca, "prin auditarea tirajului, editorii transmit in primul rand certitudinea ca acea publicatie este o prezenta constanta, nu o aparitie meteorica in piata de print. In plus, prin furnizarea de date transparente, editorii pun bazele unui parteneriat solid, corect, profesionist".

Un alt argument pentru folosirea acestui instrument oferit de BRAT este si "dreptul de a participa la licitatii publice care solicita acest lucru", subliniaza George Lazar, directorul general al Monitorului de Botosani, care adauga ca auditul pe plan local este util pentru relatia cu agentiile de publicitate.

"Un editor local cu audit mic are nevoie de certificatul BRAT pentru a putea participa la licitatiile organizate de autoritatile locale sau la licitatiile pentru publicitatea diferitelor proiecte cu finantare europeana. In plus, sunt clienti (filiale de banci, clinici medicale private) care stiu ce inseamna certificatul de audit si isi iau informatii de pe site-ul BRAT", spune si Silvia Preda, directorul general al ziarului Obiectiv de Braila.

In ceea ce priveste nivelul investitiei in auditul de tiraj, directorul general al Gazetei de Sud, Adrian Voinea, spune ca este "unul acceptabil si reprezinta o suma care se poate recupera relativ repede (1 -3 luni)".

Stefan Iordache explica la randul lui ca aceasta recuperare a investitiei se poate face tocmai din atragerea de publicitate, auditarea reprezentand un avantaj in conditiile concurentei pentru bugete. "Auditarea tirajului este un factor important in atragerea bugetelor de publicitate. Este important sa existe o evaluare corecta si neutra a tirajului. Iar costul pentru efectuarea acestui audit, cu tot respectul, cred ca nu mai este o bariera pentru editori", spune acesta.

Subliniind ca este important ca agentiile sa dea mai multa atentie auditului, Silvia Preda afirma: "Faptul ca avem certificat BRAT ne ajuta sa ne intretinem imaginea de lider local si sa demonstram ca mentinem standardul cu care cititorii s-au obisnuit. Ne-am fi dorit ca agentiile de publicitate sa foloseasca certicatul de audit ca instrument de lucru, astfel incat clientii nationali sa se indrepte si catre presa locala".

Palm Residence Olteniței - apartamente premium la intrarea în Popești Leordeni la cele mai bune preţuri
Palm Residence Olteniței - apartamente premium la intrarea în Popești Leordeni la cele mai bune preţuri
La doar câteva sute de metri de granița (invizibilă) dintre București (sector 4) și Ilfov (Popești-Leordeni), pe Șoseaua Oltenitei - DN4, se ridică un ansamblu rezidențial ce va schimba...
Aspirator sau mop cu abur? Care dintre ele este mai bun în funcție de utilizarea sa?
Aspirator sau mop cu abur? Care dintre ele este mai bun în funcție de utilizarea sa?
Dacă vă gândiți să cumpărați un aspirator sau un mop cu abur, dar nu sunteți siguri pe care să îl alegeți, ați ajuns la locul potrivit. Vă vom oferi informațiile pe care trebuie să...
#audit publicatii, #tiraje publicatii, #presa nationala , #Publicitate