MDRT a lansat in dezbatere publica proiectul Legii Turismului

Marti, 21 Decembrie 2010, ora 18:16
1202 citiri
MDRT a lansat in dezbatere publica proiectul Legii Turismului

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a lansat marti in dezbatere publica proiectul privind Legea Turismului, care reglementeaza organizarea, coordonarea si dezvoltarea turismului, domeniu de importanta strategica pentru economia Romaniei, relateaza NewsIn.

"Adoptarea unei legi a turismului raspunde obiectivului de consolidare si unificare a cadrului legal pentru turism, astfel incat acesta sa asigure o buna aplicabilitate si sa garanteze standarde ridicate in furnizarea serviciilor specifice turismului.

Reglementarile cu caracter general sau de principii directoare in domeniul turismului vor fi sistematizate intr-un singur act normativ, asigurandu-se totodata conformitatea cu prevederile Legii nr. 24/2000, privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, republicata, in ceea ce priveste recomandarea ca reglementarile de acelasi nivel si avand acelasi obiect sa fie cuprinse intr-un singur act normativ", se arata in expunerea de motive a proiectului de act normativ.

In prezent exista o Ordonanta a Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism din Romania.

Prevederile viitoarei Legi a Turismului se vor aplica autoritatilor administratiei publice implicate in organizarea si desfasurarea activitatii de turism, operatorilor economici, precum si tuturor persoanelor fizice sau juridice care desfasoara activitati turistice.

Proiectul de lege are in vedere definirea atributiilor specifice ale autoritatii publice centrale pentru turism, precum si a extinde si clarifica responsabilitatile Consiliilor locale, judetene si ale Consiliului General al municipiului Bucuresti in ceea ce priveste turismul, dar si de a asigura stabilitatea cadrului institutional cu rol si atributii principale in elaborarea strategiilor si programelor in domeniul turismului, precum si crearea unui ritm nesincopat in derularea masurilor, programelor si proiectelor de dezvoltare pe termen mediu si lung in turism.

Totodata, legea isi propune sa stabileasca atributii si responsabilitati concrete in sarcina autoritatilor centrale si locale ale administratiei publice in domeniul turismului in vederea unei abordari politice integrate si globale a sectorului turismului, precum si sa asigure cadrul legal pentru intarirea comunicarii si colaborarii intre sectorul public si cel privat pentru realizarea unei reprezentari unitare, eficiente a sectorului privat.

Prin Legea Turismului, MDRT vrea totodata sa reglementeze gestiunea informatiilor turistice, astfel incat sa fie creata la nivel national o baza de date completa din punct de vedere cantitativ si calitativ cu privire la principalele piete sursa de turism, a resurselor, produselor, unitatilor, evenimentelor si serviciilor turistice, a operatorilor economici si a personalului autorizati sa desfasoare activitati de turism, precum si a altor date relevante in domeniul turismului.

De asemenea, proiectul vrea sa reglementeze atestarea si gestionarea patrimoniului turistic, constituit din bunuri proprietate publica si bunuri proprietate privata, precum si evidentierea elementelor de patrimoniu turistic prin inscrierea, cu titlu gratuit, in cadrul Registrului General al Patrimoniului Turistic.

"Perceptia Romaniei ca destinatie turistica este neclara. Acesta nu are o reputatie buna ca destinatie pentru turistii de ocazie.

In aceasta ordine de idei, se impune promovarea unui cadru legal care sa asigure cresterea atractivitatii Romaniei ca destinatie turistica la nivel regional si international", se mai arata in expunerea de motive.

Conform Comunicarii Comisiei Comunitatilor Europene, turismul contribuie cu aproximativ 4% la PIB-ul Uniunii Europene, variind intre 2% intr-o serie de state membre si pana la 12% in Malta.

Contributia indirecta a turismului la PIB este mult mai mare, acesta generand indirect mai mult de 10% din PIB-ul Uniunii Europene si asigurand aproximativ 12% din totalul locurilor de munca.

In Romania, contributia veniturilor provenind din activitatile turistice la Produsul Intern Brut, la nivelul anului 2008. era de aproximativ 3,5%, respectiv in jur de 4,5 miliarde euro, fapt ce plaseaza Romania, raportat la aceasta contributie, pe ultimele locuri in Europa.

In anul 2009, din cauza efectelor crizei economice, aceasta contributie a fost chiar mai scazuta. 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#imprumuturi, # lira, # marea, # britanie , #Publicitate