Numarul abonatilor TV din Romania a ajuns la 6,4 milioane

Marti, 15 Aprilie 2014, ora 16:33
1301 citiri
Numarul abonatilor TV din Romania a ajuns la 6,4 milioane

Numarul abonatilor la serviciile de retransmisie a programelor TV a ajuns, la sfarsitul anului 2013, la 6,4 milioane, in crestere cu 5,7% fata de anul precedent, cea mai mare parte preferand serviciile furnizate prin intermediul retelelor de cablu, arata Raportul anual privind piata de comunicatii electronice din Romania, dat publicitatii, marti, de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Anul trecut, peste 85% dintre gospodariile din Romania beneficiau de servicii de retransmisie a programelor TV, conform datelor raportate de furnizori, prelucrate si publicate de ANCOM.

Din totalul de 6,4 milioane de abonati la servicii de retransmisie, 4,1 milioane erau abonati la servicii furnizate prin retelele de cablu (+8,7% fata de anul 2012), 2,2 milioane erau abonati la retele satelit de tip DTH (-0,2%), iar 56.000 de abonati receptionau aceste programe prin tehnologie IP (+49%).

Conform datelor oficiale, rata de acoperire la nivel de gospodarii a serviciilor de retransmisie a crescut cu 4%, pana la 85,1%, iar cea a serviciilor de retransmisie prin retele de cablu a ajuns la 55,1%.

La sfarsitul anului 2013, 62% din totalul abonatilor erau din mediul urban, cei mai multi dintre ei, 81%, fiind abonati la cablu. Totodata, in mediul rural, proportia majoritara revine retelelor satelit de tip DTH, 61% dintre utilizatori fiind abonati la acest tip de suport de retransmisie.

Numarul de abonati la servicii de retransmisie prin retele de cablu a crescut cu 8%, pana la 4,1 milioane, dintre care 1,5 milioane de abonati au acces la servicii in format digital (+25% crestere fata de anul 2012). De asemenea, ponderea abonatilor la serviciile de retransmisie a programelor in format digital ajunsese la 3,7 milioane din totalul de 6,4 milioane de abonati la servicii de retransmisie, in crestere cu 7,4% fata de anul precedent.

Din numarul de abonati la servicii in format digital, cea mai mare pondere (59%) o detin in continuare abonatii prin intermediul retelelor satelit (DTH) insa, in cifre absolute, cea mai mare crestere in anul 2013 a fost inregistrata de abonatii la retele prin cablu in format digital, in timp ce abonatii care receptioneaza programe prin tehnologia IP (IPTV) au inregistrat cea mai mare crestere procentuala, de 49%.

In ceea ce priveste serviciile de comunicatii electronice achizitionate de utilizatori de la acelasi furnizor, in functie de modalitatea de achizitionare a acestora, Raportul ANCOM arata ca, la 31 decembrie 2013, numarul total de abonati de pachete specifice (servicii de telefonie si/sau internet si/sau retransmisie, comercializate impreuna, la un singur tarif, de obicei mai mic decat suma tarifelor serviciilor achizitionate in mod separat/individual) era de 2,9 milioane.

In plus, numarul total de abonati de servicii multiple de comunicatii electronice (abonati la doua sau mai multe servicii de telefonie, internet si televiziune de la acelasi furnizor, indiferent daca serviciile respective au fost cumparate impreuna, la pachet sau separat) atinsese cifra de 8,7 milioane.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#servicii retransmisie programe TV, #abonati programe TV, #piata comunicatii electronice , #Publicitate