Produsele si serviciile industriale livrate in 2007 au insumat 220 miliarde lei

Luni, 03 Noiembrie 2008, ora 10:15
1125 citiri
Produsele si serviciile industriale livrate in 2007 au insumat 220 miliarde lei

Valoarea livarilor de produse si servicii industriale s-a cifrat in 2007 la 220,48 miliarde lei (66 miliarde euro), nivel apropiat celui din 2006, cea mai mare parte a livrarilor (63,8%) fiind orientata catre piata interna, potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica (INS). Pe piata interna s-a inregistrat o crestere a livrarilor cu 4% fata de 2006, in timp ce exportul in acest sector a scazut cu 5,9%. Ca valoare, livrarile din 2007 s-au mentinut, in termeni reali, la nivelul anului 2006, potrivit INS.


Cresterea livrarilor pe piata interna a fost sustinuta atat de energia electrica si termica, gaze si apa (+10,9%) cat si de industria prelucratoare (+4,5%), in timp ce industria extractiva a inregistrat o scadere cu 14,8%.


Livrarile pe piata externa au inregistrat scaderi  in toate cele trei sectoare industriale, cea mai mare fiind raportata in ce priveste energia electrica si termica, gaze si apa, de 46,8%, urmata de industria extractiva, cu o comprimare a livrarilor de 38,8%, si de industria prelucratoare, cu un minus de 5,2%.


In industria prelucratoare, cea mai mare crestere pe total (piata interna si piata externa) a valorii livrarilor de produse si servicii fata de anul 2006, s-a inregistrat la fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice (+25,6%) urmata de fabricarea altor produse din minerale nemetalice (+24,7%), de industria mijloacelor de transport (+12,7%), industria de echipamente electrice si optice (+7,9%),  fabricarea lemnului si a produselor din lemn (+7,6%).


Industria textila si a produselor textile a reprezentat in 2007 activitatea cu cea mai puternica orientare spre export din cadrul industriei prelucratoare, iar activitatea  preponderent orientata spre piata interna a fost industria alimentara, a bauturilor si a tutunului. Astfel, industria textila si a produselor textile a livrat pe piata externa 78,3% din produse, industria pielariei si a produselor din piele (78%), industria de echipamente electrice si optice (73,5%) si industria mijloacelor de transport (62,6%).


Industria alimentara, a bauturilor si a tutunului a fost orientata predominant spre piata interna (95,2%) urmata de fabricarea altor produse din minerale nemetalice (88,9%), fabricarea celulozei, hartiei si a produselor din hartie, editarea si tiparirea publicatiilor (87%) si de fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice (68,4%).


Potrivit datelor INS, atat activitatile din industria extractiva, cat si din energia electrica si termica, gaze si apa sunt orientate aproape in intregime spre piata interna. Sursa datelor o constituie Cercetarea statistica anuala privind produsele si serviciile industriale (PRODROM A), in conformitate cu Regulamentul Consiliului European nr. 3924/1991 si Regulamentul Comisiei nr. 912/2004, referitoare la ancheta comunitara europeana privind productia industriala. Cercetarea statistica este de tip selectiv si are la baza date colectate de la circa 13.000 operatori economici.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...