Consiliul Concurentei: Prima companie care scapa de amenda este Radio Taxi

Luni, 17 Ianuarie 2011, ora 14:56
1735 citiri
Consiliul Concurentei: Prima companie care scapa de amenda este Radio Taxi

Consiliul Concurentei a acordat prima imunitate la plata amenzii prin programul de clementa companiei Radio Taxi, in cadrul investigatiei pe piata serviciilor de transport persoane in regim de taxi in municipiul Timisoara, potrivit unui comunicat emis luni de autoritatea de concurenta, informeaza NewsIn.

"In urma investigatiei, s-a constatat ca 11 companii cu activitate de dispecerat si operatori exclusivi de taximetrie au participat la o intelegere privind majorarea tarifelor pentru serviciile de transport persoane in regim de taxi, incepand cu luna decembrie 2007. Amenda totala aplicata de Consiliul Concurentei, in acest caz, este de 348.710 lei", se arata in comunicat.

Radio Taxi, care are atat activitate de dispecerat, cat si de taximetrie (Total Radio Taxi si respectiv Extra Radio Taxi), a fost prima companie care a aplicat la politica de clementa si denuntat Consiliului Concurentei practicile anticoncurentiale. Ca urmare, compania a beneficiat de imunitate totala la amenda.

Cea de a doua companie care a denuntat cartelul, Power Up, a beneficiat de o reducere a amenzii de 50%, tot in cadrul programului de clementa.

"Participantii la un cartel de fixare a preturilor trebuie sa inteleaga faptul ca mai devreme sau mai tarziu, sunt depistati. Indiferent ca intelegerea se refera la o piata locala sau nationala, cartelurile reprezinta cele mai grave incalcari ale concurentei, consumatorii fiind prejudiciati prin plata unor preturi/tarife mai mari pentru bunurile/serviciile achizitionate.

Speram ca acest prim caz sa dea curaj si altor companii sa apeleze la politica de clementa si sa denunte existenta cartelurilor", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

De altfel, Bogdan Chiritoiu a declarat in 11 ianuarie ca autoritatea de concurenta a introdus o prevedere legala prin care unele companii anchetate pot scapa de sanctiuni daca promit ca respecta legea.

Totodata, Consiliul Concurentei a sanctionat cu amenda in valoare de 302.325 lei, zece companii din Constanta pentru participarea la un cartel de fixarea tarifelor pentru transportul de persoane in regim de taxi.

Cartelurile sunt intelegeri intre doi sau mai multi agenti economici concurenti care au ca rezultat denaturarea concurentei.

Principalele tipuri de cartel sunt cele care vizeaza stabilirea preturilor si/sau impartirea pietelor.

Politica de clementa este un tratament favorabil aplicat de Consiliul Concurentei agentilor economici implicati intr-un cartel, care coopereaza cu autoritatea de concurenta in vederea descoperirii acestor practici anticoncurentiale.

Primul agent economic care informeaza Consiliul Concurentei cu privire la existenta unui cartel beneficiaza de imunitate la amenda.

Daca exista si alte companii implicate in cartel, care colaboreaza cu Consiliul Concurentei, acestea beneficiaza de reducerea amenzii de pana la 50%.

In cadrul Consiliul Concurentei functioneaza Modulul de Clementa.

Acest Modul are rolul de a asigura interfata dintre Consiliul Concurentei si agentii economici care depun solicitari in conformitate cu Instructiunile privind aplicareapoliticii de clementa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#cc, #intelegere, #majorare, #preturi, #taxi, #companii, #cartel , #Radio