In urma noii legi a insolventei, mai multe posturi radio si TV vor fi suspendate. Vezi aici care sunt

Sambata, 05 Octombrie 2013, ora 10:30
1972 citiri
In urma noii legi a insolventei, mai multe posturi radio si TV vor fi suspendate. Vezi aici care sunt
Licentele posturilor TV şi radio aflate în insolvenţă vor fi suspendată

Licenta audiovizuala a televiziunilor si radiourilor aflate in insolventa va fi suspendata de catre CNA pana la data confirmarii planului de reorganizare pentru societatile care detin aceste licente, potrivit Ordonantei de Urgenta privind insolventa, publicata vineri in Monitorul Oficial.

Ordonanta de Urgenta privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa prevede la articolul 81 ca: "In cazul in care activitatea debitorului se afla sub incidenta prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii si pana la data confirmarii planului de reorganizare se suspenda licenta audiovizuala cu incepere de la data primirii comunicarii de catre Consiliul National al Audiovizualului".

De asemenea, Ordonanta prevede ca "in planul de reorganizare vor fi prevazute conditiile de exercitare a dreptului de a difuza, intr-o zona determinata, un anume serviciu de programe, conditii ce vor fi supuse aprobarii prealabile a Consiliului National al Audiovizualului".

Cum justifica Guvernul adoptarea acesti Ordonante

Adoptarea acestei Ordonante este justificata de Guvern avand in vedere actualul context economic, care impune luarea unor masuri rapide pentru crearea premiselor legislative si administrative care sa conduca la cresterea eficientei operatorilor economici, la cresterea sigurantei circuitului economic si a atractivitatii investitionale a pietei romanesti.

Potrivit Ordonantei, actuala legislatie privind insolventa nu a ajutat la dezvoltarea "unor planuri de reorganizare reala", ci, dimpotriva, a furnizat "mijloace de tergiversare a momentului intrarii in faliment pentru afaceri cu sanse minimale de redresare".

Intrebat, vineri, in Prahova, despre Codul insolventei adoptat de Guvern prin Ordonanta de Urgenta, premierul Victor Ponta a raspuns: "Toata lumea trebuie sa plateasca macar taxele curente, pentru ca este vorba despre angajati".

Pe de alta parte, presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca efectele prevederilor legate de Codul insolventei vor fi discutate luni la nivelul USL.

Liderul PNL a fost intrebat cum vede modificarile aduse de Guvern, prin intermediul unei Ordonante de Urgenta, in cazul procedurilor insolventei.

"Va marturisesc ca nu cunosc, nu am vazut nici in Monitorul Oficial, nici pe vreun site o forma a acestei Ordonante, a acestui act, nu cunosc continutul sau, dar ceea ce pot sa spun este insa ca nici noi, liberalii - si voi discuta chestiunea asta daca asa stau lucrurile si in sedinta de luni a USL, cu partenerii, cu primul ministru - nu putem sa acceptam si, mai mult, sa promovam o lege care risca sa afecteze independenta presei sau sa supuna unele organisme de presa amenintarilor sau sa nu zic mai mult. Exista reguli foarte clare, ele trebuie sa existe pentru toata lumea si, in sensul acesta, repet, pana nu vad continutul actului normativ, nu ma pot pronunta. Dar in nici un caz, PNL nu va da nici cel mai mic concurs unei incercari de a ingradi cumva libertatea presei. Trebuie sa spun ca sunt convins ca nici premierul nu intentioneaza asta sau membrii Guvernului din celelalte partide", a sustinut Antonescu.

Consiliul National al Audiovizualului nu a fost consultat de Guvern

Pe de alta parte, Consiliul National al Audiovizualului (CNA) nu a fost consultat de Guvern cu privire la articolul referitor la radiodifuzorii care intra in insolventa, a declarat vineri, pentru Mediafax, Laura Georgescu, presedintele CNA.

"Licenta se suspenda automat la momentul la care radiodifuzorii (societatile care detin licente audiovizuale de televiziune, respectiv de radio, n.r.) solicita intrarea in insolventa si inceteaza suspendarea in secunda in care ei au planul de reorganizare confirmat de judecatorul sindic. Practic, perioada asta este facuta in avantajul radiodifuzorului ca sa nu mai piarda bani si ca sa nu mai acumuleze datorii", a spus Laura Georgescu.

Ea a precizat ca sunt doua avantaje ale articolului referitor la audiovizual din OUG. "Primul ca nu acumulezi amenzi, datorii, pierderi si al doilea ca scurtezi perioada pana cand ti se confirma planul de reorganizare de catre judecatorul sindic si reincepi sa produci bani", a spus presedintele CNA.

Laura Georgescu a dat exemplul televiziunii OTV, a carei licenta a fost retrasa in acest an de catre CNA. "Daca ar fi fost in vigoare articolul acesta (din OUG, n.r.), noi nu am fi putut sa retragem licenta OTV", a spus Georgescu, precizand ca OTV a intrat in insolventa in martie 2012, dar a continuat sa acumuleze intre timp amenzi de la CNA pe care nu le-a achitat. Neachitarea acestora a fost motivul pentru care CNA a retras licenta OTV.

Totodata, Laura Georgescu a facut referire si la Realitatea TV, a carei licenta audiovizuala este detinuta de societatea Realitatea Media SA, care se afla in insolventa, dar care are deja un plan de reorganizare confirmat de catre judecatorul sindic. "Realitatea TV nu este absolut deloc afectata de acest articol. Are un plan de reorganizare confirmat in iunie 2013", a spus Laura Georgescu.

Pe de alta parte, Laura Georgescu a spus ca la CNA nu exista o evidenta a societatilor care detin licente audiovizuale si care au declansat procedura insolventei.

"Nu vad cum vom afla ca o societate este in insolventa, decat daca ei (reprezentantii societatii respective, n.r.) ne notifica. Asta mi se pare principala problema. Cum identifici societatea care a intrat in insolventa? De asta cred ca exista acest articol, ca societatile respective sa aiba obligativitatea sa te anunte", a spus Georgescu, precizand ca prevederile OUG se aplica de la momentul publicarii in Monitorul Oficial. "Dar trebuie sa vedem cum ii vom depista (pe radiodifuzorii aflati in insolventa, n.r.), daca ei nu ne scriu. Nu stiu care va fi mecanismul", a mai afirmat presedintele CNA.

In ceea ce prevede termenul "suspendare" a licentei audiovizuale, prevazut in aceasta Ordonanta, dar care nu exista in Legea audiovizuala, Laura Georgescu a spus: "Nu are importanta ca nu apare termenul 'suspendare'. Apare ca licenta este un act administrativ, in audiovizual, iar in Legea contenciosului administrativ 554/ 2004 apare explicit ce inseamna suspendarea unui act administrativ. In secunda in care ai luat decizia de suspendare, radiodifuzorul opreste emisia, dar nu pierde licenta. De asta s-a folosit termenul 'suspendare'. Societatea ramane detinatoarea licentei, dar nu difuzeaza pana cand nu isi prezinta planul de reorganizare confirmat de judecatorul sindic".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#licenta TV, #suspendare licenta, #licenta radio, #CNA licenta , #Radio