Radio Guerrilla si-a oprit emisia in FM. Mai emite online pana in octombrie

Marti, 24 Septembrie 2013, ora 08:54
3559 citiri
Radio Guerrilla si-a oprit emisia in FM. Mai emite online pana in octombrie

Radio Guerrilla si-a oprit emisia on air luni, la ora 20.00, urmand sa emita doar online pana in a doua jumatate a lunii octombrie, cand echipa postului de radio se va prezenta la un concurs organizat de CNA pentru a putea emite din nou in FM.

"In doar 2 ore inchidem pravalia in FM. Speram doar temporar. Ne veti putea auzi insa in continuare On Line. On Line, programele Radio Guerrilla, toate programele vor continua, ca si pana acum. Suntem pregatiti pentru asta, din punct de vedere tehnic. Dar pot aparea o sumedenie de neprevazute, remediabile. Ramanem pe pozitii, vom continua sa facem ce avem de facut. Eventual, sa si remediem din mers ce-o fi de remediat. Ce va putem garanta e, insa, ca programele vor continua", se spune intr-un mesaj postat pe contul oficial de Facebook al Radio Guerrilla.

Potrivit aceluiasi mesaj, echipa Radio Guerrilla se va prezenta la concursul pe care Consiliul National al Audiovizualului (CNA) il va organiza pentru a primi din nou dreptul de a emite on air, dupa ce, pe 19 septembrie, CNA a retras toate licentele Radio Guerrilla detinute de societatea Realitatea Media SA.

"In a doua jumatate a lunii octombrie, deja ne pregatim sa ne prezentam NOI la concursul CNA. Pentru a ni se acorda NOUA licentele de emisie retrase joia trecuta. Licente retrase de catre CNA din considerente - cum sa le zicem - din considerente administrativo-juridice. Nu pentru ca am fi comis noi, echipa Radio Guerrilla, ceva atat de grav, din punct de vedere profesional, incat sa ne fi calificat la o descalificare profesionala. Asadar, nu-i deloc exclus, e si probabil, si posibil sa facem, de pilda, si Craciunul, si Anul Nou tot impreuna, si in FM", se mai spune in mesajul echipei Radio Guerrilla, postat pe contul de Facebook al postului de radio.

Consiliul National al Audiovizualului a decis, in sedinta din 19 septembrie, sa retraga toate licentele audiovizuale ale Radio Guerrilla, detinute de Realitatea Media SA, ceea ce implica faptul ca postul de radio trebuie sa se inchida oficial.

Decizia a vizat toate cele 24 de licente audiovizuale ale Radio Guerrilla (23 de licente terestre si o licenta de satelit) pe care Realitatea Media SA le detine.

Licentele terestre ale Radio Guerrilla sunt in Bucuresti, Baia Mare, Braila, Cernavoda, Cluj, Comanesti, Constanta, Craiova, Darabani, Focsani, Iasi, Oltenita, Petrosani, Piatra Neamt, Ramnicu Valcea, Sighisoara, Sulina, Targu Mures, Targoviste, Timisoara, Tulcea, Vaslui si Zalau.

Insolventa Realitatea Media

Decizia a fost luata de CNA dupa ce, pe 16 septembrie, societatea Realitatea Media SA, aflata in insolventa, a anuntat ca va vinde la licitatie, prin administratorul sau judiciar, HM Expert IPURL, licentele audiovizuale ale postului Radio Guerrilla. Ulterior, membrii CNA au anuntat ca vanzarea la licitatie de catre Realitatea Media a licentelor audiovizuale ale Radio Guerrilla este ilegala.

Pe de alta parte, in sedinta CNA din 19 septembrie, Andrei Taru, avocatul Realitatea Media SA, a spus ca membrii comitetului creditorilor de la Realitatea Media si-au exprimat intentia de a incheia contracte de management pentru exploatarea Radio Guerrilla. In acest sens, a fost incheiat un contract intre Realitatea Media SA si Expresiv SA, pentru exploatarea licentelor Radio Guerrilla de catre societatea Expresiv, pentru o suma de 6.500 de euro pe luna, dar contractul nu a fost inca avizat de judecatorul sindic, fapt pentru care nu isi produce inca efectele.

Laura Georgescu, presedintele CNA, a spus, insa, ca acest contract este datat 14 august si isi produce deja efectele. "Deja Realitatea Media a dat in exploatare, contra 6.500 de euro pe luna, Radio Guerrilla (...) Noi aparam interesul public care doreste Radio Guerrilla, aparam interesul realizatorilor (...) CNA ii va apara ca sa nu ii jecmaniti de bani si vor ramane cu Radio Guerrilla pe piata", le-a spus Laura Georgescu reprezentantilor Realitatea Media.

Legislatia audiovizualului interzice ca o licenta detinuta de o societate sa fie exploatata de catre o alta societate. Acesta a fost, in fapt, principalul motiv pentru care CNA a retras licentele Radio Guerrilla: faptul ca licentele Radio Guerrilla au inceput sa fie exploatate, fara acordul CNA, de catre Expresiv SA si nu de catre detinatorul legal, Realitatea Media.

Pe de alta parte, in sedinta din 19 septembrie, Liviu Mihaiu si Mihai Dobrovolschi, realizatori la Radio Guerrilla, si-au exprimat intentia de a prelua ei licentele retrase, dupa ce le vor castiga la un concurs organizat de CNA.

"Ideea obsesiva de la care exploram toate caile este de a tine acest radio in viata cu tot ce suntem noi in stare: daca trebuie sa-l cumparam, il cumparam, daca trebuie sa ne batem pentru el, ne batem pentru el. Am trait consecintele insolventei (Realitatea Media, n.r.), a nenumaratelor procese cu nenumarati creditori, proprietari (...) Ceea ce vrem noi este ca clasa muncitoare din Radio Guerrilla sa ramana in Radio Guerrilla si eventual sa devina si proprietarul Radio Guerrilla", a spus si Liviu Mihaiu.

"Inclusiv ati accepta sa retragem licenta (Radio Guerrilla, n.r.) si peste 45 de zile sa veniti la concurs sa le obtineti?", l-a intrebat Laura Georgescu pe Liviu Mihaiu. Ea a facut referire la faptul ca CNA a anuntat deja, din data de 17 septembrie, ca va organiza, incepand din 28 octombrie, un concurs pentru atribuirea a 46 de licente radio. Astfel, Laura Georgescu a sugerat ca, alaturi de cele 46 de licente deja anuntate, la concurs vor fi scoase si licentele pe care a emis Radio Guerrilla.

Liviu Mihaiu a confirmat interesul de a participa la acest concurs.

In cazul in care CNA va decide sa scoata la concurs si licentele pierdute de Radio Guerrilla in luna octombrie, vor fi vizate doar cele 23 de licente terestre, licenta de satelit avand un alt statut din punctul de vedere al legislatiei audiovizuale, au explicat pentru Mediafax reprezentanti ai CNA.

Postul Radio Guerrilla a inceput sa emita in Bucuresti, pe 29 noiembrie 2004.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#inchidere radio Guerrilla, #emisie Radio Guerrilla, #licenta radio Guerrilla, #Radio Guerrilla internet, #insolventa Realitatea Media , #Radio