Tarifele de utilizare a spectrului radio, reduse cu 15%

Vineri, 14 Ianuarie 2011, ora 15:18
1224 citiri
Tarifele de utilizare a spectrului radio, reduse cu 15%

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a publicat vineri spre consultare publica un proiect de decizie prin care propune diminuarea cu 15% a tarifelor de utilizare a spectrului radio pentru anii 2011 si 2012, potrivit Newsin.

Aceste tarife sunt datorate de catre toti titularii de licente, cu exceptia tarifelor datorate de catre titularii licentelor de utilizare a frecventelor radio acordate pentru transmisii ocazionale prin satelit tip SNG (transmisii prin satelit realizate de catre persoane ce nu isi au sediul activitatii in Romania).

"Autoritatea de reglementare doreste astfel sa vina in sprijinul furnizorilor de retele si servicii de comunicatii electronice, titulari de drepturi de utilizare a frecventelor radio, ce au inregistrat in ultima perioada scaderi ale veniturilor din activitatile specifice domeniului comunicatiilor electronice. Proiectul propus este justificat de conditiile existente in sectorul comunicatiilor electronice, diminuarile de venituri din piata reflectandu-se, intr-o forma sau alta, asupra capacitatii de a investi a operatorilor, ANCOM urmarind in acest fel incurajarea investitiilor in domeniul comunicatiilor electronice", se arata in comunicat.

Valoarea procentului de diminuare tine cont de faptul ca datele statistice aflate la dispozitia ANCOM arata o scadere a veniturilor totale nominale in euro ale operatorilor cu 14,7% in anul 2009 fata de anul 2008.

Totodata, avand in vedere ca efectele actului normativ se vor produce dupa data intrarii in vigoare a deciziei, ANCOM propune ca diminuarea tarifului de utilizare a spectrului pentru anul in curs sa se aplice incepand cu luna aprilie si sa fie la nivelul de 20%, in acest fel, din calculele efectuate pentru intregul an, rezultand o diminuare efectiva de 15% a valorii anuale a tarifului.

Proiectul de decizie supus consultarii propune, de asemenea, si o noua abordare cu privire la modalitatea de incasare a tarifului de utilizare a spectrului, acesta urmand a fi incasat la sfarsitul perioadei de utilizare a resursei limitate.

ANCOM propune si modificarea plafonului de la care incasarea tarifului de utilizare a spectrului se realizeaza anual. Autoritatea considera oportuna, ulterior analizarii efectelor deciziei adoptate in 2009 privind tarifele de spectru, reducerea cu 50% a plafonului, de la 200 la 100 de euro.

Aceasta masura este permanenta si peste implementarea acesteia se va aplica temporar si o diminuare cu 15%, pentru anii 2011 si 2012, pentru a pastra principiul coerentei masurilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Moldova încă este singura regiune din România fără autostrăzi, care să o „lege” de restul țării. Totuși, instituțiile responsabile pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere promit...
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
#ancom, #comunicatii, #investitii, #spectru radio, #tarife , #Radio