Motoarele de cautare pun utilizatorii de Internet in pericol

Joi, 07 Iunie 2007, ora 00:00
1310 citiri
Motoarele de cautare pun utilizatorii de Internet in pericol

Importante companii din domeniul securitatii informatice au tras un nou semnal de alarma legat de securitatea rezultatelor cautarii efectuate cu principalele motoare de cautare utilizate de internauti, afirmand ca Yahoo Search este cel mai periculos sistem de cautare din lume la momentul actual.

Dintre principalele cinci motoare de cautare, producatorul de solutii antivirus McAfee a nominalizat Yahoo drept site-ul care returneaza cele mai multe rezultate infectate cu virusi.

Aproape 5,4% din site-urile afisate de motorul de cautare al Yahoo sunt infectate cu virusi sau au link spre site-uri infectate cu virusi. Tehnologia America Online (AOL, divizia online a Time Warner) a iesit drept cea mai sigura, cu doar 2,9% din rezultate fiind site-uri infectate.

Raportul companiei, McAfee SiteAdvisor, arata ca site-urile prezentate ca "rezultatele cautarii" sunt de fapt site-uri de spam, cu virusi, coduri care acceseaza PC-ul utilizatorului in moduri neautorizate, pentru reclame si alte asemenea operatiuni.

De asemenea, analizand reclamele prezente pe motoarele de cautare - Google, MSN, Yahoo, Ask.com si AOL - circa 6,9% dintre site-urile afisate sunt infectate.
Acest lucru arata ca hackerii sunt acum dispusi sa plateasca pentru reclama pentru a castiga cat mai multe computere infectate pe care apoi le folosesc pe termen lung. De asemenea, hackerii sunt cei mai buni la "pacalirea" motoarelor de cautare pentru a le acorda site-urilor lor pozitionari bune in rezultatele cautarii.

Specialistii McAfee nu au facut recomandari in privinta motoarelor de cautare, dar au subliniat ca Google incearca sa analizeze continutul site-urilor afisate ca rezultate si daca gaseste ceva in neregula macar elimina acest site din rezultate. "Yahoo ar trebui sa urmeze acest drum daca vrea sa isi imbunatateasca sistemul de cautare", a explicat un analist McAfee.

Yahoo sustine ca are o politica foarte dura de acceptare a site-urilor si in special pentru cele care fac reclama prin sistemul Overture. "Avem o politica stricta din punct de vedere editorial si realizam cercetari continue pentru a asigura ca avem rezultate relevante la cautare si ca nu facem reclama la site-uri infectate", sustine Reggie Davis, vicepresedinte al Yahoo in Marea Britanie. "Yahoo este singurul mare jucator care ofera utilizatorilor protectie contra codurilor malefice, gratuit", a mai adaugat el.

Trebuie mentionat ca AOL foloseste tehnologia de cautare a Google, in urma unui partneriat special, deci se poate spune linistit ca Google are cel mai sigur motor de cautare. Cei cinci mari jucatori pe piata cautarilor enumerati mai sus au impreuna 93% din cautarile zilnice, restul fiind diviziat intre jucatori mult mai mici.

Studiul McAfee SiteAdvisor a analizat primele 50 de rezultate returnate de motoare la peste 2.300 de termeni de cautare diferiti. Rezultatele au fost testate comparand site-urile cu baza de date SiteAdvisor, care contine 8,2 milioane de site-uri infectate. Paginile primesc rating rosu, galben sau verde in functie de situatie. Rosu sunt cele infectate si galben sunt cele care au link spre site-uri infectate.

Bloombiz

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...