Reclamatiile pentru creditele pana in iunie 2010, analizate pe legile anterioare OUG 50

Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 19:18
1400 citiri
Reclamatiile pentru creditele pana in iunie 2010, analizate pe legile anterioare OUG 50

Reclamatiile primite dupa data intrarii in vigoare a OUG 50/2010, in iunie 2010, si care fac referire la contracte aflate in derulare vor fi analizate si solutionate de ANPC in baza legilor anterioare acestei ordonante, a anuntat marti Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), relateaza NewsIn.

"Reclamatiile primite dupa data intrarii in vigoare a OUG 50/2010 si care fac referire la contracte aflate in derulare vor fi analizate si solutionate de ANPC in baza OG 21/1992 privind protectia consumatorilor, Legii 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii sau Legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori", se arata in comunicat.

Presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, considera ca Legea 288/2010 este un punct de referinta privind activitatea de creditare in Romania, iar consumatorii au obtinut un grad ridicat de protectie in raporturile cu creditorii si o mai mare libertate de a alege.

"Suntem convinsi ca ridicarea barierelor privind rambursarea anticipata si presiunea concurentei vor crea in scurt timp premisele ca marea majoritate a consumatorilor, inclusiv cei care au contracte in derulare, sa poata beneficia de conditii mai avantajoase de creditare", a spus Cerbulescu.

Legea 288/2010 pentru aprobarea OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in 30 decembrie 2010. Parlamentul Romaniei, prin legea de aprobare a OUG 50/2010, a modificat unele prevederi ale Ordonantei de Urgenta.

Astfel, pentru contractele aflate in derulare la data intrarii in vigoare a OUG 50/2010, se aplica prevederile din articolele referitoare la comisionul de rambursare anticipata si prevederile conform carora creditorul poate refinanta creditul in conditiile noilor oferte daca titularul de credit este bun platnic.

Celelalte prevederi ale legii nu se aplica contractelor in derulare, se mai arata in comunicat. ANPC mentioneaza ca actele aditionale emise de creditori ca urmare a aparitiei OUG 50/2010 care au fost acceptate (semnate) de consumatori raman in vigoare si produc efecte in continuare.

Totodata, ANPC sfatuieste consumatorii care nu sunt inca informati cu privire la continutul actului aditional propus de banca odata cu aparitia OUG 50/2010 sa solicite creditorului o copie a respectivul act.

Daca prevederile actului aditional emis de creditor nu le convine, trebuie transmita acestuia o notificare scrisa de refuz, iar notificarea trebuie depusa la registratura creditorului cu numar de inregistrare sau trimiteti prin posta o scrisoare cu confirmare de primire. Refuzul actului aditional are ca efect revenirea la prevederile anterioare ale contractului de credit, cu exceptia, daca e cazul, a clauzelor privind rambursarea anticipata. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor, inițial disponibilă exclusiv pe telefoanele Pixel 8, la întreaga serie Galaxy S24 și alte dispozitive Android. Mișcarea demonstrează...
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
#anpc, #lege, #oug50, #reclamatii , #Reclame