Fake news sau minciuna? Care e diferenta si cum contribuim, cu like si share, la manipulare

Luni, 02 Aprilie 2018, ora 13:28
2099 citiri
Fake news sau minciuna? Care e diferenta si cum contribuim, cu like si share, la manipulare
Foto: Facebook/Alina Bargaoanu

In Joia mare, inainte de Pastele catolic, o stire spargea monotonia jurnalelor de stiri si agita Facebook-ul: "Papa Franscisc a spus ca iadul nu exista". O asemenea afirmatie a Suveranului Pontif ar fi modificat nu doar o paradigma teologica trecuta prin atatea Concilii ale Vaticanului, ci si felul in care omul isi gestioneaza o intreaga suita de relatii, cu lumea, cu moartea, cu propriile greseli. O minciuna sau fake news, de felul celor instrumentate politic, care impart lumea in bine si rau, pentru a fi mai usor de manipulat?

Seara, Vaticanul a trimis o dezmintire: Iadul exista, totul a fost o scorneala a jurnalistului italian Eugenio Scalfari, 93 de ani, ateu declarat, fondatorul publicatiei italiene de stanga La Repubblica. De fapt, spune Vaticanul, Pontiful a vorbit public despre existenta iadului, cand a spus ca membrii mafiei trebuie sa isi schimbe viata "cat mai este timp, pentru ca sa nu sfarsiti in iad."

Asadar, o minciuna, care continua sa se rostogoleasca in presa si in mediile de socializare. Ironic, Papa insusi a blamat in repetate randuri fenomenul stirilor false.

Este aceasta doar o minciuna sau este fake news? Ce ii lipseste pentru a deveni dintr-o barfa transformata in stire un fenomen de manipulare?

Am vorbit despre fenomenul de fake news, mecanismele si mizele lui, dar si despre cine poarta responsabilitatea mistificarilor si demistificarilor cu Alina Bargaoanu, expert in cadrul grupului la nivel inalt pentru combaterea stirilor false al Comisiei Europene.

Citeste mai departe despre "Fake news sau minciuna? Care e diferenta si cum contribuim, cu like si share, la manipulare Interviu" pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#fake news manipulare Vatican, #dezinformare Facebook presa , #Stiri Media