Paine si sare, tuica, muzica si jocuri populare romanesti pentru oficialii germani

Sambata, 20 Ianuarie 2007, ora 05:45
1466 citiri

Standul Romaniei din cadrul expozitiei internationale pentru Industrie Alimentara, Agricultura si Horticultura "Saptamana Verde'', de la Berlin, a fost vizitat vineri dimineata de ministrul federal al Agriculturii, Horst Seehofer, si de primarul general al Berlinului, Klaus Wowereit, oaspetii fiind intampinati cu paine si sare, tuica, muzica si jocuri populare traditionale romanesti.

'Le-am prezentat oficialilor germani ceea ce inseamna Romania la intrarea in Uniunea Europeana, si anume o tara cu 9,5 milioane ha de teren si 6,5 milioane ha de paduri, dar si cu 35 de parlamentari in Parlamentul European si 14 maini de vot in consiliu', a declarat, vineri, pentru Rompres, secretarul de stat in Ministrul Agriculturii, Nicolae Lazin.

Acesta a subliniat ca Romania va apara interesele fermierilor si ale tarilor mari producatoare, in conditiile in care aproape jumatate din populatia Romaniei lucreaza in agricultura si detine peste 22 milioane de consumatori.

In cadrul deschiderii oficiale a targului, secretarul de stat, Nicolae Lazin, a avut o intalnire cu ministrul agriculturii din Bavaria, Josef Miller, in cadrul careia a fost discutata posibilitatea derularii unor proiecte comune.

'Concret, intentionam sa instruim fermierii romani, aici, in tara, cu sprijinul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, iar apoi sa efectueze o perioada de practica in Germania. Sa facem un fel de colaborare pentru invatamantul aplicativ, concomitent cu prestarea unor munci in agricultura in diferite domenii si in diferite perioade ale anului agricol, in general in sectorul vegetal si horticol', a spus Lazin.

De asemenea, discutiile s-au axat si pe anumite proiecte de cooperare pentru ameliorare genetica si selectie a animalelor si pentru productiile de plante energetice.

'Germanii sunt, cred, cei mai interesati poate din toata Europa, pentru intensificarea productiilor de plante energetice datorita potentialului Romaniei in acest domeniu. Tara noastra inregistreaza anual peste un milion de ha cu suprafete nelucrate, care pot fi cultivate cu rapita', a explicat Lazin.

Participarea agriculturii la furnizarea energiei si productiile agricole non-alimentare sunt de fapt si subiectele celui de-al 14-lea Forum Agricol Est-Vest - 'Agricultura si bioenergie - fara agricultura se stinge lumina', care se va desfasura, timp de doua zile, 20-21 ianuarie, in cadrul targului.

In cursul zilei de vineri, oficialul MAPDR se va intalni cu mai multi ministrii ai agriculturii din tarile UE, precum ministru ceh, Petar Gandalovic, cel al landului german Baden-Wurttemburg, ministrul agriculturii din Lituania, Kazimira Danuta Prunskiene si ministrul ungar, Josef Gal.

<b>Duminica, 21 ianuarie, va avea loc, la standul Comisiei Europene, Ziua Romaniei</b>

In acest an este pentru prima data cand Ministerul Agriculturii se implica in organizarea standului Romaniei la acest targ, alocand circa 750.000 RON. Pavilionul de 140 mp a fost pus la dispozitia celor 11 firme participante, inclusiv ANTREC, cu titlu gratuit. In 2006, Romania a fost reprezentata de 18 firme.

Principalele produse romanesti pe care le vor putea degusta europenii la targul de la Berlin sunt mierea de albine, peste si preparate din peste, conserve din legume si fructe, uleiuri de porumb, vinuri, fructe si legume proaspete, materiale de uz veterinar, produse specifice satului romanesc si pachete turistice.

Cel mai mare targ pentru Industrie Alimentara si Agricultura din Europa- "Saptamana Verde''- are loc in perioada 19-28 ianuarie 2007 si beneficiaza de prezenta a 1.601 de expozanti, din 56 de tari, din care 1.058 din Germania, iar 543 din alte tari. Acestea si-au expus produsele pe 115.000 metri patrati, 27 de tari avand pavilioane nationale.

Potrivit organizatorilor, la editia din 2007 sunt asteptati peste 400.000 de vizitatori, desi costurile unui bilet se ridica la 30 de euro. BT este a cincea banca comerciala din Romania, cu o cota de piata de 4,5 la suta si 780.000 de clienti.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...