Reporteri fara Frontiere: Presa din Romania e mai libera ca cea din SUA, dar exista un mare risc

Miercuri, 25 Aprilie 2018, ora 13:44
1309 citiri
Reporteri fara Frontiere: Presa din Romania e mai libera ca cea din SUA, dar exista un mare risc
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania ocupa locul 44, urcand doua locuri fata de anul precedent, si clasandu-se chiar in fata Statelor Unite, in editia din anul 2018 a Indexului Global al Libertatii Presei, publicat, miercuri, de organizatia neguvernamentala Reporteri fara Frontiere (RSF).

In pofida evolutiei pozitive a libertatii presei in Romania, organizatia trage un semnal de alarma in legatura cu "transformarea mass-mediei in instrumente de propaganda politica" si "temerile privind cenzura politica" in acest domeniu.

"Mass-media a fost din ce in ce mai mult transformata in instrumente de propaganda politica (in special in anii electorali), unde politizarea excesiva a mass-mediei, mecanismele corupte de finantare, politicile editoriale subordonate intereselor proprietarului si infiltrarea redactiilor de catre serviciile de informatii au devenit noul normal", afirma RSF.

"Mediul mediatic a fost, de asemenea, afectat de activitatile grupurilor de extrema-dreapta cu legaturi cu Biserica Ortodoxa - ea insasi partial finantata de stat - care se opun deschis libertatii presei", se mai arata in comunicat.

"Un proiect de lege propus de Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor si liderul Partidului Social-Democrat, care ar penaliza denigrarea Romaniei in strainatate si va reintroduce defaimarea in Codul penal. Acesta a alimentat temerile cu privire la cenzura politica in mass-media", adauga RSF.

Ce loc ocupa Republica Moldova

Republica Moldova a scazut un loc fata de anul precedent si ocupa pozitia 81.

"Mass-media moldoveneasca este diversificata, dar extrem de polarizata, ca si tara in sine, caracterizeaza prin instabilitate cronica si influenta excesiva a oligarhilor", afirma RSF.

"Linia editoriala a principalelor institutii media se coreleaza indeaproape cu interesele politice si de afaceri ale proprietarilor lor. Independenta jurnalistica si transparenta proprietatii mass-media sunt provocari majore.

Intrucat institutiile mass-media se lupta intre ele intr-un climat exacerbat de criza ucraineana, lipsa de independenta si excesele autoritatii de reglementare a mass-mediei in 'lupta impotriva propagandei' continua sa fie o sursa de ingrijorare", mai noteaza organizatia neguvernamentala pentru libertatea presei. ...citeste mai departe despre "Reporteri fara Frontiere: Presa din Romania e mai libera ca cea din SUA, dar exista un mare risc" pe Ziare.com

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#presa Romania America, #libertate presa Romania, #Reporteri fara Frontiere Romania , #Stiri Media