Cosmin Prelipceanu: Ce poate egala un editorial Paul Krugman in NYT in presa romaneasca?

Marti, 10 Iulie 2012, ora 08:31
1717 citiri
Cosmin Prelipceanu: Ce poate egala un editorial Paul Krugman in NYT in presa romaneasca?

Cosmin Prelipceanu, jurnalist la Digi24, crede ca oamenii au obosit sa fie speriati de criza financiara si asteapta momentul declicului.

Jurnalistul, care s-a ocupat si de departamentul de comunicare al unei banci, crede ca mediul bancar a vazut criza financiara ca pe o provocare si nu ca pe o "fatalitate".

Prelipceanu a declarat pentru Business24 ca presa autohtona este deprofesionalizata, singurul ei scop fiind acela de a supravietui. El crede ca nu exista in presa din Romania jurnalisti la nivelul unor profesionisti precum Paul Krugman de la New York Times sau Martin Wolf de la Financial Times.

Cine este Cosmin Prelipceanu in ziua de astazi? Cum v-ati recomanda cititorilor nostri?

Cel mai bine ar fi sa ne cunoastem pe Digi24 HD, in fiecare seara de luni pana vineri, de la 20.00 la 22.00, la "Jurnalul de seara". Trecem in revista actualitatea impreuna intr-un mod relaxat, fara incrancenare sau partizanat. Informatie curata in prezentarea unor profesionisti.

Ati lucrat in departamentul de comunicare al unei banci comerciale. Cat de usor este sa realizezi o comunicare eficienta pentru o banca, in ani de criza economica?

Bancile in general si cea in care am lucrat eu in mod particular sunt medii extrem de "profi", cu importante resurse de cunoastere. Pentru un astfel de mediu criza nu este o "fatalitate" ci o noua provocare.

Care credeti ca este reteta unei cariere de succes?

Pasiunea si perseverenta.

Ce v-a incantat cel mai mult la proiectul Digi24?

Modelul de business care sustine Digi24 HD si dorinta nemaiintalnita pana aici de a avea un produs jurnalistic de calitate.

Ati fost vreodata tentat sa intrati in afaceri? De ce?

De mai multe ori si cred sincer ca voi face afaceri la un moment dat. Este extrem de tentanta perspectiva de a nu avea sefi si de a face exclusiv ce vrei, ce crezi ca sa ai succes in munca ta.

Cum ati caracteriza situatia economica din Romania la ora actuala?

Macro se spune ca este stabila spre proasta. Din cum o percep eu, cred ca ar fi nevoie de un climat general mai pozitiv, care sa ne dea mai multa incredere. Oamenii au obosit sa fie speriati si abia asteapta momentul declicului. Vor cu disperare sa le fie bine din nou.

Cat de bine este reliefata aceasta situatie in presa?

Din pacate avem o presa deprofesionalizata, al carei unic scop acum este sa supravietuiasca. Este un cerc vicios: cu cat incearca mai multe solutii de supravietuire patronii de presa, cu atat mai putini profesionisti raman in breasla. Iar combinatia dintre cele doua caracteristici este letala pentru genul de "coverage" de care ar avea nevoie acum oamenii afectati de criza. Lipseste cu desavarsire viziunea de ansamblu.

Informatiile de care se ocupa ziaristii sunt secventiale, sunt relatate cu retinere, de parca ar vrea sa scape de ele. Se simte frica si este cat se poate de explicabil: cei care scriu sunt preocupati de propria situatie si nu pot scapa de povara asta. Lipseste contextul, lipsesc conexiunile cu alte subiecte.

Este motivul pentru care in ultimii ani am recurs la presa internationala mai mult decat am facut-o pana la criza. Ce poate egala un editorial Paul Krugman in NYT sau unul semnat de Martin Wolf in FT? Dati-mi un nume din presa autohtona!

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#interviu Cosmin Prelipceanu, #jurnalist Digi Prelipceanu, #criza financiara Prelipceanu , #Televiziune