Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Dan Nica: In cateva luni vom avea televiziune digitala. TVR va fi gratuit

Dan Nica: In cateva luni vom avea televiziune digitala. TVR va fi gratuit


Ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, a declarat ca, in cateva luni, vor fi lansate programele TV digitale, in standard DVB-T 2, iar TVR va fi singurul post gratuit.

Potrivit ministrului, intr-o saptamana va fi publicata strategia privind modul in care se va face trecerea la televiziunea digitala terestra, in standardul DVB-T 2, care va fi adoptata in urma consultarilor cu Autoritatea Nationala pentru Reglemetare in Comunicatii (ANCOM) si Consiliul Concurentei.

DVB-T - Digital Video Broadcasting - Terrestrial, reprezinta standardul Uniunii Europene pentru transmiterea televiziunii digitale terestre. Se numeste "terestra" deoarece antenele de emisie sunt montate pe cladiri.

Dan Nica a spus ca exista posibilitatea ca, pana la sfarsitul anului, programelele de televiziune digitala sa fie transmise in eter si sa poata fi receptionate de catre utilizatori prin intermediul antenei.

Programele vor fi transmise prin intermediul Societatii Nationale de Radiocomunicatii (SNR), "care este singura companie pregatita", a declarat ministrul Dan Nica, care se afla la conferinta de lansare a Ceragon in Romania.

In afara de TVR, restul programelor digitale nu vor putea fi receptionate gratuit de populatie. Inca nu s-a identificat modul in care se va face taxarea pentru restul programelor digitale, a spus Dan Nica.

In ceea ce priveste profilul acestor programe, Dan Nica a spus ca vor fi, in proportie echilibrata, televiziuni de stiri, de sport, de divertisment.

"Depinde si de discutii si de televiziunile care vor dori sa intre in acest program", a spus Dan Nica.

Potrivit ministrului, in Romania aproximativ 1% dintre televizoare sunt dotate cu receptor DVB-T 2 incorporat, iar aproximativ 7% au un dispozitiv de receptie DVB-T, ceea ce inseamna ca pentru ca programele digitale sa fie receptionate de cea mai mare parte dintre consumatori va fi nevoie de instalarea unui dispozitiv special.

O investitie pentru instalarea acestor dispozitive de receptie ar inseamna intre 10 si 20 de milioane de euro, a spus ministrul, care a mai declarat ca nu poate oferi niciun nume de companie care ar fi interesata de derularea unei astfel de investitii.

Romania si-a luat angajamentul fata de Uniunea Europeana (UE) de a finaliza tranzitia la televiziunea digitala pana in anul 2012.

Autoritatile romane nu au respectat insa niciun termen impus de UE privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra, pentru ca pe 11 august sa decida amanarea cu trei ani, pana la 1 ianuarie 2015, data incetarii transmisiei analogice de televiziune.

Televiziunea digitala va insemna, pentru consumatori, o calitatea mai buna atat a imaginii, cat si a sunetului, receptia pe dispozitive mobile si servicii de informare imbunatatite.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 3672 ori