Grecia ramane fara televiziune publica pentru a taia din cheltuieli

Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 08:27
1484 citiri
Grecia ramane fara televiziune publica pentru a taia din cheltuieli

Guvernul grec a anuntat si a pus imediat in aplicare masura de inchidere a canalelor televiziunii publice ERT, intr-o demonstratie de forta inedita impotriva sindicatelor, la presiunea creditorilor sai internationali, anunta AFP.

Aceasta masura a generat o ruptura in cadrul coalitiei guvernamentale conduse de premierul conservator Antonis Samaras: doua dintre partidele de coalitie au dezaprobat inchiderea si au anuntat ca nu vor vota aceasta masura cand decretul va fi prezentat Parlamentului pentru validare.

Decizia a fost anuntata in cursul dupa-amiezii de purtatorul de cuvant al Guvernului, Simos Kedikoglou. "Difuzarea ERT se va opri la incheierea programelor de seara", a declarat purtatorul de cuvant.

ERT constituie "un caz exceptional de lipsa de transparenta si cheltuieli incredibile. Iar toate acestea se incheie acum", a afirmat purtatorul de cuvant.

El a asigurat ca acest serviciu public, in care grevele s-au multiplicat in ultimele luni ca opozitie fata de planurile de restructurare, se va redeschide sub o alta forma, cu un numar redus de salariati.

Toti salariatii actuali ai ERT, in numar de 2.656, vor primi o compensatie si vor fi autorizati sa ceara din nou un loc de munca in noua structura, a declarat el.

Aceasta masura radicala si fara precedent a fost anuntata fara preaviz, in momentul in care reprezentantii creditorilor Greciei (UE-BCE-FMI) sunt la Atena.

ERT apartine unor organisme de stat multiple, care urmeaza sa fie restructurate sau sa fuzioneze in virtutea protocolului semnat intre Grecia si creditorii sai.

Reactia sindicatelor

Reactiile sindicale si politice sunt foarte vehemente.

"ERT apartine poporului grec (...) este singurul organism independent si singura voce publica, ce trebuie sa ramana in domeniul public (...) condamnam aceasta decizie brusca", a declarat intr-un comunicat sindicatul GSEE.

"Este un soc total", a comentat pentru AFP un jurnalist din redactie, Pantelis Gonos.

"Guvernul, fara consultari sau discutii, a socat pe toata lumea anuntand suspendarea televiziunii la miezul noptii", a declarat el.

La scurt timp dupa anuntul Guvernului, mii de persoane s-au indreptat spre cladirea principala a ERT la periferia de nord a Atenei, pentru a-si manifesta sustinerea fata de televiziunea publica. Aproximativ 500 de persoane s-au reunit in fata cladirii ERT din Salonic, in nordul Greciei.

Sindicatul jurnalistilor, Poesy, a facut apel la o greva imediata de sustinere in mediul privat. "Guvernul este hotarat sa sacrifice televiziunea publica si radioul" pentru a-si multumi creditorii, a deplans sindicatul.

Canalele radio-televiziunii publice ERT au incetat sa mai emita marti la scurt timp dupa ora 23.00 (23.00 ora Romaniei), sediul principal situat pe un munte in apropiere de Atena fiind neutralizat de politie, potrivit unei surse sindicale.

"Este ilegal. Guvernul a oprit principalul post de emisie. Seamana mai mult cu guvernarea lui Ceausescu decat cu o democratie", a declarat pentru AFP presedintele principalului sindicat al salariatilor televiziunii, Panayotis Kalfayanis, referindu-se la dictatorul roman Nicolae Ceausescu.

Ministerul de Finante a publicat un comunicat in care anunta ca ERT ca entitate nu mai exista.

Ce spune opozitia

Cei doi parteneri ai Noii Democratii (ND), formatiunea premierului conservator Samaras, din cadrul Guvernului si-au exprimat ferm opozitia fata de inchiderea ERT.

"Este o lovitura de stat", le-a spus jurnalistilor Alexis Tsipras, liderul principalului partid de opozitie Syriza (stanga radicala), venit in graba la sediul ERT.

Pasok si Dimar au anuntat ca nu vor vota pentru decretul Guvernului cand acesta va fi prezentat in Parlament pentru validare, dupa intrarea sa in aplicare.

Uniunea Europeana de radio-televiziune (UER) i-a cerut lui Samaras sa anuleze decizia de inchidere a ERT, intr-un comunicat publicat la Geneva.

România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis miercuri, 24 aprilie, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#inchidere televiziune Grecia, #televiziune publica Grecia, #criza economica grecia, #austeritate grecia , #Televiziune