Ministrii Hasotti si Georgescu fac presiuni pentru redresarea economica a TVR

Marti, 26 Iunie 2012, ora 20:40
1516 citiri
Ministrii Hasotti si Georgescu fac presiuni pentru redresarea economica a TVR

Ministrul Culturii, Puiu Hasotti si ministrul Finantelor, Florin Georgescu, propun o Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG), ce prevede obligatia Consiliului de Administratie al TVR sa aprobe un plan de redresare economica a institutiei.

Proiectul de OUG, postat pe site-ul Ministerului Culturii si semnat de cei doi ministri, prevede obligatia ca, in termen de 45 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ, Consiliul de Administratie al Societatii Romane de Televiziune sa aprobe un plan de redresare economica pentru platirea in decurs de sase luni a datoriilor fiscale, in conditiile in care SRTV se confrunta cu numeroase dificultati financiare, iar neluarea unor masuri de urgenta poate conduce la imposibilitatea furnizarii acestui serviciu.

Restructurarile de personal, pe agenda planului de redresare

Astfel, programul de redresare economica va cuprinde masuri privind structura organizatorica a societatii, precum si restructurarile economice si de personal necesare pentru functionarea eficienta a acesteia, in vederea platii in termen de sase luni a datoriilor fiscale si a reesalonarii prin negociere a celorlalte datorii.

Potrivit proiectului de OUG, la expirarea termenului prevazut de sase luni, Consiliul de Administratie al Societatii Romane de Televiziune are obligatia de a prezenta Parlamentului un raport cu privire la rezultatele programului de redresare.

Membrii CA al SRTv raspund in conditiile legii, civil, penal sau administrativ pentru nerespectarea OUG, se mai spune in textul proiectului.

Noii membri ai CA ai SRTv au fost numiti marti de Parlament, dupa ce, pe 12 iunie, Consiliul de Administratie al TVR, in frunte cu Alexandru Lazescu, presedintele-director general de atunci al Televiziunii Romane, a fost demis de forul legislativ, care a respins raportul de activitate al televiziunii pe anul 2011. In functia de director general interimar al TVR a fost numit Radu Calin Cristea.

Tot marti, Claudiu Saftoiu a fost desemnat presedintele noului CA al TVR, insa el nu a putut fi validat de Parlament in functia de presedinte director general al SRTV, din cauza lipsei cvorumului in plen.

Televiziunea Romana avea in 2011 pierderi de 481 mil. de lei in 2011

In nota de fundamentare a proiectului de OUG se explica faptul ca situatia financiara dificila a SRTV este rezultatul mai multor deficiente: pierderile cumulate ale SRTv au ajuns la sfarsitul anului 2011 la suma de 481 de milioane de lei, datoriile restante la bugetul general consolidat erau la sfarsitul lui 2011 de 272,7 milioane de lei, existenta altor obligatii restante de 222,6 milioane de lei, cele mai importante fiind catre UEFA Champions League, NBC Universal, EBU, Organismele de gestiune colectiva a drepturilor de autor.

De asemenea, se aminteste ca executarea datoriilor la bugetul de stat a fost suspendata pe o perioada de sasse luni.

Societatea Romana de Televiziune (SRTv) a incheiat anul 2011 cu un deficit de 160,8 milioane de lei, in conditiile in care Televiziunea Publica a avut, anul trecut, venituri totale de circa 583 de milioane de lei, potrivit raportului de activitate al SRTv. Televiziunea Romana are circa 3.400 de angajati.

Televiziunea Romana are datorii acumulate - din 2005 pana la sfarsitul lui 2011 - catre bugetul de stat in valoare de 272.699.000 lei. Din cauza acestor datorii, pe 22 mai, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a blocat in totalitate conturile operationale ale Televiziunii Romane.

Ulterior, pe 20 iunie, surse oficiale au declarat MEDIAFAX ca Executivul a decis deblocarea conturilor TVR, pe o perioada de sase luni, prin hotarare de Guvern.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, marți, 23 aprilie, la începutul ședinței de Guvern, să facă demersurile necesare pentru ca toate pensiile să fie...
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi...
#OUG redresare economica TVR, #Georgescu redresare economica TVR, #Hasotti redresare economica TVR , #Televiziune