Murdoch creeaza un gigant pe piata pay TV, printr-o tranzactie de 6,2 mld. de euro

Vineri, 25 Iulie 2014, ora 14:35
1216 citiri
Murdoch creeaza un gigant pe piata pay TV, printr-o tranzactie de 6,2 mld. de euro

Magnatul Rupert Murdoch a concretizat planurile sale privind crearea unui gigant pe piata europeana a televiziunii pay TV, prin combinarea operatiunilor companiilor de telecomunicatii BSkyB, Sky Deutschland si Sky Italia, intr-o tranzactie de 4,9 miliarde de lire sterline.

Potrivit AFP, furnizorul de televiziune cu plata (pay TV) British Sky Broadcasting Group - BSkyB din Marea Britanie, in care grupul 21st Century Fox al lui Rupert Murdoch detine aproximativ 39% din actiuni, a anuntat vineri ca a semnat un acord cu compania 21st Century Fox pentru a achizitiona operatiunile sale pay-TV din Germania si Italia si pentru a crea un gigant cu aproximativ 20 de milioane de abonati la nivel european.

In prezent, Rupert Murdoch detine 39% din actiunile BSkyB, in timp ce 21st Century Fox - o alta companie controlata de Murdoch - detine 57% in Sky Deutschland si 100% in Sky Italia. In 2010, Murdoch a incercat sa preia controlul in BSkyB, insa a trebuit sa renunte la acest obiectiv pe fondul scandalului interceptarilor telefonice ilegale din Marea Britanie, in care au fost implicate mai multe ziare pe care miliardarul le detine, potrivit broadbandtvnews.com.

In aceasta tranzactie, BSkyB va plati 2,45 de miliarde de lire sterline (aproximativ 3 miliarde de euro) pentru Sky Italia, din care 2,07 miliarde de lire sterline in numerar si restul in actiuni pe care BSkyB le va detine la National Geographic Channel (21% din actiunile televiziunii de documentare).

De asemenea, BSkyB va plati 2,9 miliarde de lire (3,7 miliarde de euro) pentru cele 57% din actiunile in Sky Deutschland

Tranzactia poate ajunge la 7 miliarde de lire sterline

Totodata, BSkyB va lansa o oferta pentru a prelua si pachetul minoritar de actiuni la Sky Deutschland, de 6,75 euro pe actiune. Daca si aceasta oferta se va concretiza, tranzactia va ajunge la 7 miliarde de lire sterline (8,85 miliarde de euro).

Regruparea operatiunilor celor trei companii BSkyB, Sky Deutschland si Sky Italia va crea o companie multinationala in domeniul televiziunii cu plata, cu perspective imediate de dezvoltare, a declarat Jeremy Darroch, directorul general al BSkyB.

"Cele trei societati sunt in pozitia de lider pe pietele nationale pe care opereaza si impreuna vor fi si mai puternice", a mai spus Jeremy Darroch.

In Marea Britanie, BSkyB avea 15 milioane de abonati la sfarsitul lunii martie 2014, in timp ce Sky Deutschland din Germania avea 3,73 de milioane de abonati, iar Sky Italia - 4,75 milioane de abonati.

Serviciile de televiziune Sky vor deservi 23,5 milioane de abonati la nivel european

Astfel, prin combinarea acestor operatiuni, serviciile de televiziune Sky vor deservi 23,5 milioane de abonati la nivel european, insa o asemenea tranzactie va atrage cu siguranta atentia autoritatilor responsabile de concurenta la nivel european, scria in luna mai broadbandtvnews.com.

La momentul respectiv, AFP scria ca Sky Deutschland si Sky Italia, impreuna cu reteaua de televiziune americana Fox si studiourile de cinema 20th Century Fox, alcatuiesc activele in domeniul audiovizual ale miliardarului Rupert Murdoch. Acestea au fost regrupate sub titulatura "21st Century Fox", in iunie 2013, odata cu scindarea diviziei editoriale de activitatile de divertisment ale grupului detinut de Murdoch.

Magnatul media Rupert Murdoch este fondatorul si presedintele grupului media News Corporation. News Corporation a finalizat, pana la sfarsitul lunii iunie 2013, proiectul sau de scindare, in companii diferite, a diviziei editoriale de activitatile de divertisment.

Divizia de cinema si televiziune - inclusiv studiourile 20th Century Fox, reteaua de televiziune Fox si postul Fox News - a fost separata de cea care include ziarele si operatiunile de publishing ale grupului News Corp.

Din grupul media News Corp. fac parte si publicatiile americane Wall Street Journal si New York Post, dar si ziarele britanice Sunday Times si The Sun, dar si The Australian si editurile HarperCollins si Harlequin Enterprises.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#piata pay TV europeana, #companie telecomunicatii BSkyB, #actiuni Sky Deutschland , #Televiziune