Televiziunea Publica are datorii de 5 mil lei

Joi, 06 Mai 2010, ora 10:17
1956 citiri
Televiziunea Publica are datorii de 5 mil lei

Presedintele UCMR-ADA, Adrian Iorgulescu, a declarat, miercuri, intr-o conferinta, ca Societatea Romana de Televiziune (SRTv) nu a platit anul trecut drepturile de autor catre organismul de gestiune colectiva, datoria Televiziunii Publice ridicandu-se la circa 5 milioane de lei, relateaza Mediafax.

De cealalta parte, reprezentantii TVR au declarat pentru MEDIAFAX ca Televiziunea Romana se afla intr-un litigiu cu UCMR-ADA, organismul de gestiune colectiva avand la randul sau datorii la Televiziunea Publica.

"Sumele avansate reprezinta speculatii pe marginea unui litigiu mai vechi intre TVR si UCMR-ADA. UCMR-ADA nu a facut niciun efort pentru a stinge acest litigiu, pe cale amiabila, desi TVR a incercat in cateva randuri acest lucru. Exista sume pe care UCMR-ADA le datoreaza TVR, asa cum exista si sume pe care TVR trebuie sa le plateasca UCMR-ADA", au declarat pentru MEDIAFAX reprezentantii TVR.

Platile pe care TVR trebuie sa le faca pentru drepturi de autor catre organismele de gestiune colectiva se numara printre cauzele care stau la baza deficitului Televiziunii Romane.

Astfel, in raportul de activitate al TVR pe 2009, se precizeaza faptul ca remuneratiile datorate de SRTv catre organismele de gestiune colectiva a drepturilor de autor si conexe au dus la influenta deficitului cu 10.434.711 lei.

Societatea Romana de Televiziune (SRTv) a incheiat anul 2009 cu un deficit de circa 48 de milioane de lei, in conditiile in care Televiziunea Publica a avut, anul trecut, venituri totale de 572,39 milioane de lei, potrivit raportului de activitate al SRTv, publicat pe site-ul institutiei.

Totodata, intr-un interviu acordat MEDIAFAX in martie 2009, Alexandru Sassu, pe atunci presedintele - director general al TVR, spunea ca Televiziunea Romana avea procese cu UCMR-ADA pentru drepturile de autor datorate respectivului organism de gestiune colectiva, din perioada 2003-2004.

Alexandru Sassu a preluat mandatul de PDG al Televiziunii Romane, in iunie 2007.

"Exista niste lucruri care au aparut in timpul anului trecut (2008, n.r.). De exemplu, a trebuit sa facem negocierile cu organismele de drepturi de autor, pentru ca SRTv nu mai platise de prin 2000 la organismele respective si a trebuit sa inchidem niste procese care erau ca si pierdute si sa facem niste intelegeri.

Noi toti am considerat ca televiziunea a iesit foarte bine, pentru ca am scapat de dobanzi care, la un moment dat, devenisera de vreo doua ori mai mari decat suma initiala.

Insa ne-a obligat sa facem niste plati foarte mari, pentru ca nu era vorba numai de un organism de gestiune colectiva, au fost cam toate. Au fost procese, unele pe sume din 2003-2004, neplatite, si asta ne-a adus un deficit foarte mare.

De exemplu, cu UCMR-ADA, suma este ceva de genul 90 de miliarde de lei (9 milioane lei noi, n.r.)", a declarat atunci Alexandru Sassu, explicand situatia financiara pe minus a SRTv in 2008.

In 2009, UCMR-ADA a avut incasari totale de 94.449.997 de lei, in scadere cu 4,24% fata de 2008, cand incasarile organismului de gestiune colectiva au cunoscut o crestere de 47,34% fata de 2007 si cea mai mare valoare din ultimii ani, totalizand 98.630.736 de lei.

UCMR-ADA este unic organism de gestiune colectiva in Romania acreditat sa gestioneze drepturile de autor in domeniul muzical, potrivit Deciziei ORDA nr.3/1997, functionand dupa modelul societatilor de gestiune colectiva din celelalte tari europene.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#televiziune, #publica, #tvr, #datorii , #Televiziune