Criza alimentara ne schimba meniul zilnic

Duminica, 19 Iunie 2011, ora 23:21
1625 citiri
Criza alimentara ne schimba meniul zilnic

Criza alimentara a inceput sa schimbe meniul zilnic pentru toata lumea, la nivel global, arata studiile: oamenii nu mai mananca aceleasi lucruri si nu mai mananca la fel de des.

Majoritatea oamenilor (54%) spun ca nu mai mananca acelasi lucru ca in urma cu doi ani, iar 39% spun ca motivul este pretul crescut la alimente, arata un studiu realizat in 17 tari, pe un esantion de peste 16.000 de persoane de agentia Oxfam.

Rezultatele difera insa in functie de tara. In Kenya, spre exemplu, 76% dintre respondenti sustin ca si-au schimbat dieta, iar 79% dintre acestia spun ca preturile sunt de vina. In Marea Britanie, doar 46% dintre participanti au spus ca sunt afectati de criza alimentara, 41% spunand ca de vina sunt preturile la alimente.

66% dintre respondentii din toate tarile au spus ca sunt ingrijorati din pricina cresterii pretului la alimente, pe cand 43% au spus ca ii preocupa si valoarea nutritionala a alimentelor consumate. In tarile sarace, accesul la alimente este o problema mai mare decat valoarea nutritionala: 57% dintre respondentii din Kenya si 45% dintre cei din Tanzania spun ca le este teama sa nu ramana fara alimente.

"Dieta zilnica se schimba rapid, iar pentru multi este o schimbare in rau. Multi oameni, in special in tarile sarace, renunta la cantitate sau la calitatea alimentelor din pricina cresterii preturilor", a declarat Jeremy Hobbs, director executiv al Oxfam.

Sondajele realizate de Oxfam mai arata ca multe persoane din tarile in curs de dezvoltare mananca fie mai putin, fie mai ieftin sau au un regim alimentar mai putin divers, in urma cresterii preturilor la alimente. Femeile sunt cu precadere afectate de cresterea preturilor, deoarece sunt responsabile de hrana familiilor.

Citeste continuarea pe Ziare.com

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#criza alimentara, #mancare, #scumpire mancare , #Ziare