Mario Garcia: Vor exista mereu ziare si reviste

Miercuri, 03 Februarie 2010, ora 09:57
1640 citiri
Mario Garcia: Vor exista mereu ziare si reviste

Consultantul media Mario Garcia a declarat marti, intr-o dezbatere, la Bucuresti, ca principala problema a ziarelor din Romania este modul in care prezinta informatiile, atat din punctul de vedere al continutului, cat si din perspectiva layout-ului.

Mario Garcia, expert in design de publicatii print si online, a sustinut, marti, la Centrul Cultural American din Bucuresti, o prezentare si o dezbatere despre viitorul presei scrise si despre presa scrisa versus media online, precizeaza Mediafax.

Intrebat care ar fi, in opinia sa, problema cea mai grava cu care se confrunta presa din Romania, Mario Garcia a facut referire la modul in care sunt prezentate informatiile.

"Eu stiu ca Romania este o piata in dezvoltare, cu schimbari politice, dar cred ca ar trebui sa se schimbe modul in care sunt spuse povestile", a explicat Garcia.

Totodata, el a precizat ca ziarele din Romania trebuie sa schimbe modul in care prezinta informatiile, atat in interiorul produsului, cat si pe prima pagina.

"Este o problema de selectie (a subiectelor, n.r.). (...) Observ ca e mai putin interes pentru subiecte de lifestyle si prea mare interes pentru politica. (...) Asta ar trebui sa se schimbe", a spus Mario Garcia.

Pe de alta parte, Garcia a sustinut ca, in Romania, publicitatea din print este "prea traditionala".

"Ar trebui sa devina mai agresiva", a spus consultantul, subliniind ca trebuie gasit un mod mai agresiv si mai interactiv de a prezenta atat produsul, cat si publicitatea de produs.

In ceea ce priveste presa locala, consultantul media a spus ca acesta este tipul de presa care va supravietui in orice conditii, pentru ca are "cel mai fidel" public.

"Presa locala nu va muri niciodata pentru ca cei mai fideli cititori sunt cei locali. (...) Presa scrisa locala este cea care va supravietui", a afirmat Garcia.

La modul general, Mario Garcia a tinut sa accentueze faptul ca nu exista riscul ca presa scrisa sa dispara.

"Niciun mediu nu omoara alt mediu. Vor exista mereu ziare si reviste", a spus Garcia.

Mario Garcia a vorbit si despre prioritatile presei scrise in 2010.

Astfel, el a precizat ca presa scrisa ar trebui sa se concentreze asupra modului in care sunt spuse povestile intr-o lume a platformelor multiple.

"Am invatat sa scriem povesti, acum trebuie sa invatam sa spunem povesti pe platforme multiple", a spus Garcia.

El a subliniat faptul ca informatiile raman in continuare pe primul loc, platformele de prezentare a stirilor fiind pe locul al doilea.

In plus, Garcia le-a recomandat celor prezenti la dezbatere sa redefineasca "ciclul stirii", oferind o importanta mare si online-ului in acest circuit al informatiei.

In opinia lui, o stire porneste ca o alerta, pe internet sau pe mobil, dupa care apare in print, ca update, pentru ca la sfarsit sa se incheie tot in mediul online.

"Este foarte greu pentru jurnalist sa accepte asta, ca printul este la mijloc si ca prima data citim stirile online si apoi in print", a spus Garcia.

De asemenea, el a definit patru tipuri de consumatori de informatii: printnets (cei care jongleaza intre presa scrisa si cea online), digital natives (nu pot trai fara internet, dar revin la print ocazional; se uita pe o revista sau pe un ziar, dar nu cumpara produse print), promiscuous users (jongleaza cu surse multiple de informare) si traditional readers (cei care raman fideli printului).

Mario Garcia a mai recomandat o atentie crescuta pentru preferintelor cititorilor.

"Important e cum prezinti informatiile si cum integrezi preferintele cititorului in propriul ziar", a subliniat Garcia.

"Ambasada SUA a sustinut si continua sa sustina presa obiectiva, profesionista si responsabila din Romania, prin declaratiile publice si prin programele destinate jurnalistilor si organizatiilor de media. Printre acestea se numara burse si programe de schimb de experienta, programe de formare profesionala, organizarea unor prelegeri sustinute de valorosi specialisti americani, precum si prin finantarea proiectelor ONG-urilor", a declarat Julie Nickles, Atasatul de presa al Ambasadei SUA, in deschiderea prezentarii sustinute de Mario Garcia.

Julie Nickles a vorbit si despre consolidarea democratiei si a mediului juridic si economic din Romania, care se poate realiza prin "concentrarea asupra interesului public si nu asupra intereselor anumitor indivizi".

"Criza economica a afectat numeroase institutii de presa din SUA, Romania si din lume. Efortul dumneavoastra de a raspunde nevoilor publicului va obliga sa fiti inovatori si sa va perfectionati continuu", a mai spus Nickles.

Mario Garcia este consultantul american supranumit "doctorul de ziare", care a regandit designul a peste 450 de publicatii din intreaga lume, printre care The Wall Street Journal, The Miami Herald, Die Zeit, Handelsblatt si The Philadelphia Inquirer.

Garcia a fost inclus de revista People printre cele mai influente 100 de persoane de origine hispanica.

Mario Garcia urmareste indeaproape noile tendinte in media si in comunicare.

Anul trecut, Mario Garcia a fost invitat al Conferintei Nationale a Presei din Romania, printre ai carei sponsori s-a numarat si Ambasada SUA.

De asemenea, el a sustinut la Centrul Cultural American o prezentare despre continutul si rolul blogurilor ca instrumente moderne de comunicare.

Mario Garcia este fondator al Garcia Media, una dintre cele mai importante companii specializate in design de presa din lume, profesor la Universitatea din Navarra si lector la 14 universitati din Europa si America Latina.

A fondat programul Graphics & Design din cadrul Poynter Institute for Media Studies.

In Romania, el a lucrat la realizarea unui nou layout pentru publicatia Romania libera.

Cotidianul quality Romania libera va fi relansat la jumatatea lunii martie 2010, publicatia urmand sa aiba un layout realizat in colaborare cu Mario Garcia, dar si un nou concept editorial, potrivit unui comunicat al publicatiei, din 11 decembrie 2009. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#ziare, # reviste, # print, # online, # informatii, # stiri, # presa, # media , #Ziare