Seful Garzii de Mediu Calarasi, trimis in judecata pentru o mita de 140.000 euro

Marti, 08 Octombrie 2013, ora 13:30
2711 citiri
Seful Garzii de Mediu Calarasi, trimis in judecata pentru o mita de 140.000 euro

Procurorii DNA l-au trimis in judecata pe Vasile Gidea, comisar sef al Comisariatului Judetean Calarasi din cadrul Garzii Nationale de Mediu, si pe Stelica Tanase, ofiter de politie judiciara in cadrul IPJ Calarasi - Serviciul de Investigare a Fraudelor, ambii fiind acuzati ca au cerut 140.000 euro mita de la administratorul unor companii.

Potrivit unui comunicat al DNA, Stelica Tanase este acuzat de trafic de influenta si complicitate la dare de mita, iar Vasile Gidea este acuzat de complicitate la trafic de influenta si complicitate la dare de mita.

DNA sustine ca, in perioada august-septembrie 2013, Stelica Tanase a pretins de la administratorul unui grup de firme cu activitate in domeniul agricol (denuntator), in doua randuri, prin intermediar, sumele de 100.000 euro, respectiv 40.000 de euro pentru a interveni pe langa directorul executiv adjunct al Agentiei pentru Plati si Interventie in Agricultura Calarasi (denuntator), pretinzand ca are influenta asupra acestuia si ca il poate determina sa faca anumite demersuri care ar favoriza grupul de firme respectiv.

In schimbul sumei de 100.000 euro, interventia viza anularea, de catre APIA, a unui prejudiciu rezultat din incasarea nelegala, de catre grupul de firme al administratorului, a sumei de aproximativ 5.000.000 euro sub forma de subventie pentru perioada 2007-2011.

In schimbul sumei de 40.000 de euro, interventia viza eliberarea a trei adeverinte pentru grupul de firme al administratorului, din care sa rezulte ca acestea nu au debite, astfel incat firmele sa obtina un credit bancar de aproximativ 920.000 de euro, reprezentand 90% din cuantumul de 110 euro/ha (plata unica pe suprafata agricola finantata de Uniunea Europeana - SAPS), desi doua dintre firme nu indeplineau conditiile de eligibilitate.

Toate aceste demersuri au fost efectuate cu sprijinul comisarului Vasile Gidea. Sumele de bani pretinse urmau a fi impartite intre cei doi.

In aceeasi perioada, politistul Stelica Tanase l-a ajutat pe administratorul grupului de firme sa ii ofere, cu titlu de mita, directorului executiv adjunct al APIA Calarasi o parte din sumele pretinse anterior, respectiv 50.000 de euro si 10.000 de euro, in scopul solutionarii litigiilor existente intre grupul de firme coordonat de administrator si APIA Calarasi, insa sumele de bani nu au mai fost remise.

Pe 13 septembrie 2013, Curtea de Apel Bucuresti a dispus arestarea preventiva pentru 29 de zile a celor doi inculpati.

La instrumentarea acestei cauze procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al ofiterilor din cadrul Serviciului Roman de Informatii si au colaborat cu ofiteri din cadrul MAI - Directia Generala Anticoruptie.

Dosarul se va judeca la Curtea de Apel Bucuresti.

#dosar DNA Vasile Gidea, #Vasile Gidea Garda Mediu, #coruptie Vasile Gidea, #coruptie Garda Mediu Calarasi , #Garda mediu