Criza refugiatilor ia amploare: Cate un om pe secunda fuge din calea dezastrelor naturale

Miercuri, 22 Iulie 2015, ora 15:00
3619 citiri
Criza refugiatilor ia amploare: Cate un om pe secunda fuge din calea dezastrelor naturale
Foto: Pixabay

Confruntata deja cu o criza a refugiatilor de razboi care atinge proportii istorice - 60 de milioane de persoane - lumea are de depasit si efortul de a reloca constant o parte din victimele dezastrelor naturale.

Din 2008 si pana in prezent, numarul celor refugiati din fata calamitatilor a inregistrat o medie anuala de 26,4 milioane de persoane.

"Aceasta inseamna aproximativ o persoana pe secunda", apreciaza cercetatorii Consiliului de Monitorizare si Relocare a Refugiatilor din Norvegia, citati de revista Quarz.

Trend infiorator

In cursul anului trecut, numarul celor care s-au trezit fara adapost dupa ce cutremurele, eruptiile vulcanice sau inundatiile au devastat totul in calea lor a fost de 19,3 milioane.

"Este o cifra mai buna decat media, dar trendul ramane in continuare infricosator", explica cercetatorii.

Marea majoritate a acestora sunt victimele unor fenomene extreme ale vremii, furtuni, inundatii, uragane, care manifesta un potential distructiv mai mare din cauza schimbarii climei, arata raportul intocmit de analistii norvegieni.

In cifre absolute, Asia pare un taram al dezastrelor naturale, cele mai distructive furtuni si inundatii petrecandu-se in Filipine, India, Pakistan, China, Japonia si Bangladesh.

Recordul este detinut de Filipine, tara care in cursul anului 2014 a fost ravasita de doua taifunuri: Glenda si Ruby, care au provocat un flux de refugiati de 2,99, respectiv 1,82 milioane de persoane.

Chile este singurul stat non-asiatic care apare in top 10 dezastre naturale din 2014, cu 970.000 de persoane afectate de cutremurul petrecut in luna aprilie.

Pe de alta parte, cand vine vorba de stramutarea populatiei din zone cu risc de dezastru natural, harta globului se anima brusc. In Chile, dupa cutremurul din aprilie, intre 57.000 si 100.000 de persoane au trebuit stramutate.

Locul doi il ocupa Tonga, cu aproximativ 55.000 de persoane relocate in urma declansarii ciclonului tropical Ian.

Inundatiile din Bosnia-Hertegovina, cele din insulele Marshall si taifunul Glenda din Filipine au dus si ele la relocarea unor grupuri de populatie cu cifre cuprinse intre 23.500 si 29.900 in fiecare tara.

Paraguay, Bolivia, Insulele Solomon si Insulele Comore sunt alte zone, unde autoritatile au trebuit sa recurga la stramutarea populatiei din localitati intregi dupa ce acestea au fost spulberate de furia apelor.

Devine tot mai rau

Fenomenele meteo extreme par sa fie tot mai violente in ultimii ani, specialistii estimand ca va fi din ce in ce mai rau in anii urmatori.

Din punct de vedere al datelor statistice, 1998 a fost cel mai pacatos an, ca urmare a izbucnirii violente a fenomenului El Nino. Anul acesta insa, El Nino manifesta iarasi o forta neobisnuita, dandu-le fiori meteorologilor din zona Asia-Pacific si din America de Sud.

Cresterera constanta a populatiei si aglomerarea zonelor de coasta de pe fiecare continent este in masura sa creeze si mai multe victime, prognozeaza specialistii.

Deja probabilitatea de a fi nevoit sa abandonezi locul in care te-ai stabilit este cu 60% mai mare decat in urma cu 40 de ani, ca urmare a intensitatii crescute a fenomenelor meteo extreme.

95% din stramutari se petrec in state in curs de dezvoltare, dar un alt procent semnificativ este reprezentat si de economiile mai avansate, unde dezvoltarea rapida creaza mari aglomerari urbane care pot fi oricand devastate de un dezastru natural.

Asia este cea mai afectata regiunea globului, ce-i drept aici regasindu-se si 60% din populatia lumii. China, India si Filipine sunt cele trei tari care sunt constant afectate de dezastrele naturale de proportii.

Nomazi de secol XXI

Din totalul persoanelor stramutate in ultimii 7 ani, 82% sunt din tari asiatice, acestia fiind urmati de africanii afectati de dezastre, 10%, si populatia din cele doua Americi, cu aproximativ 8%.

Europa si Oceania, au cele mai mici procente detinute in procesul de stramutare a refugiatilor din calea calamitatilor naturale: 0,3%, respectiv 0,2%.

Un alt criteriu, deseori ingnorat de statisticieni, este cel al evacuarilor prelungite, in aceste cazuri, chiar daca o inundatie se retage dupa cateva saptamani, populatia din zona nu mai poate reveni pe terenul de bastina cu anii.

Desi problema este intalnita cu preponderenta in tarile sarace, inclusiv state cu economii dezvoltate se pot confrunta cu astfel de situatii.

Pe coasta de est a Statelor Unite, uraganul Sandy, declansat in 2012, a tinut aproape un an localnicii departe de zonele devastate

#refugiati dezastre naturale, #tabere refugiati, #criza refugiati, #stramutari refugiati, #fenomene meteo extreme , #Incalzirea globala