Raport apocaliptic publicat de ONU: foamete, razboaie si boli

Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 13:45
3753 citiri
Raport apocaliptic publicat de ONU: foamete, razboaie si boli

Populatia globului va avea puternic de suferit in deceniile urmatoare pe fondul schimbarii climei, fenomen ce va duce la foamete, razboaie si raspandirea de boli, arata un raport al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), ce urmeaza sa fie facut public in luna martie.

Extrase dintr-un raport recent privind evolutia climei de-a lungul secolului al XXI-lea, obtinute de "The New York Times", prezinta un viitor sumbru al omenirii.

Studiul a fost realizat pentru Organizatia Natiunilor Unite (ONU) de catre Grupul Interguvernamental de Experti in Evolutia Climei (IPCC) si va fi publicat abia in martie, dar pana atunci e disponibil guvernelor spre consultare.

Raportul contine prognoze extrem de grave: daca lucrurile nu se schimba, acest secol va fi marcat de seceta, conflicte armate intre tari si diverse grupari, iar migratia in cautarea zonelor mai bune va fi fara precedent.

Inegalitatea va fi tot mai pregnanta

Expertii care au contribuit la acest raport noteaza ca zonele obisnuite ale plantelor si animalelor vor fi schimbate pe unele noi pentru a scapa de temperaturile in crestere.

Asta va duce la o suprapopulare in anumite zone, dar si la disparatia multor specii.

Orasele sunt insa cele mai vulnerabile. "Schimbarile climatice vor incetini cresterea economica si scaderea saraciei si vor accentua incapacitatea de a asigura hrana popula tiei, iar saracia va fi sporita mai ales in zonele urbane sau acolo unde pot aparea focare de infometare", se arata in raportul IPCC.

"Destabilizarea climei va accentua saracia in tarile cu venituri mici spre medii si va genera bule ale saraciei in tarile cu venituri peste medie sau ridicate, accentuand inegalitatea intre oameni".

Productia agricola va scadea cu 2% la fiecare zece ani, in timp ce populatia lumii creste

Schimbarile climatice vor afecta si infrastructura, de la cea rutiera la cea ferata sau chiar maritima. Iar daca emisiile de dioxid de carbon din arderea combustibililor fosili se vor mentine la acelasi nivel, expertii semnaleaza ca se va ajunge la o combinatie periculoasa intre temperaturi ridicate si niveluri mari de umiditate.

"Destabilizarea climei va creste indirect riscul de conflicte militare sub forma razboaielor civile, violentei intre diverse grupari sau protestelor violente generate de saracie si socuri economice", se mai arata in raport.

Expertii estimeaza ca productia in agricultura va scadea cu 2% in fiecare deceniu pana la finalul acestui secol. Dar in aceeasi perioada cererea va creste cu 14% in fiecare deceniu, iar populatia lumii va atinge cifra de 9,6 miliarde de oameni pana in 2050.

Daca estimarile acestui raport se vor dovedi corecte, atunci populatia lumii va trebui sa aloce mai mult teren agriculturii, dar asta inseamna taieri de paduri care vor accelera destabilizarea climei. Documentul IPCC arata ca nu e prea tarziu sa se reduca emisiile de dioxid de carbon si alte gaze de sera, dar efectele se vor vedea abia spre finalul secolului sau la inceputul secolului viitor.

In America de Nord, cele mai mari pericole sunt incendiile, valurile de caldura si inundatiile. In Europa, America de Sud si Africa, problemele vor fi cu precipitatiile, in cantitati prea mari sau prea mici, si temperatura peste mediile istorice.

Asia si America de Sud sunt predispuse infometarii din cauza resurselor scazute de hrana, iar in Africa exista pericolul bolilor letale pe langa celelalte probleme.

In Australia si Noua Zeelanda se pot pierde ecosistemele de corali si insulele mici vor ajunge sub nivelul marii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#schimbari climatice, #incalzire clima, #foamete productie agricola, #razboaie raport ONU, #foamete raport ONU , #Incalzirea globala