Schimbarile climatice majore impiedica cercetarile pe ...schimbari cilmatice

Joi, 15 Iunie 2017, ora 08:26
2681 citiri
Schimbarile climatice majore impiedica cercetarile pe ...schimbari cilmatice
Foto: aapg.org

O echipa de cercetatori canadieni a fost nevoita sa anuleze o expeditie stiintifica in Arctica din cauza riscurilor majore ridicate de schimbarile climatice ivite la Polul Nord.

Universitatea din Manitoba a anuntat ca spargatorul de gheata CCGS Amundsen a fost nevoit sa se retraga de pe traseul stabilit, in urma intalnirii neasteptate cu mai multi ghetari care pluteau in deriva in ocean, relateaza IB Times.

Traseul navei a fost deviat atat de mult incat a ajuns la punctul de debarcare prea tarziu pentru a mai efectua masuratorile incluse in programul multianuale de cercetare in Golful Hudson, anunta cercetatorii implicati in proiect.

Valoarea proiectului, care se intinde pe o perioada de 4 ani, este de 17 milioane de dolari, dar derularea acestuia este pusa acum sub semnul intrebarii, pentru anul in curs, datele colectate urmand sa fie doar unele partiale.

Topirea gheturilor este un fenomen atat de dramatic, incat Garda de Coasta din Canada a intervenit pentru a acorda asistenta vaselor de pescuit din Newfoundland si Quebec, care oricum sunt in pericol de a incheia sezonul de pescuit in pierdere.

Golful Hudson este legat atat de Oceanul Atlntic, cat si de apele oceanului Arctic, iar

ecosistemul din zona adaposteste mai multe specii de pesti, morse, ursi polari, foci, delfini si balene ucigase.

"Doua saptamani de intarziere inseamna ca obiectivele misiunii noastre stiintifice nu au putut fi indeplinite in totalitate, iar principala piedica a fost ocolirea ghetarilor aflati in deriva", a explicat David Barber, conducatorul stiintific al expeditiei.

Echipa sa a reusit totusi sa observe ca gheata intalnita in cale avea caracteristici deosebite fata de cea aflata la marginea banchizei polare, ceea ce inseamna ca provine din zone mai inalte ale platoului arctic.

"Schimbarile climatice din zona arctica nu doar ca reduc grosimea stratului de gheata, dar maresc si viteza de miscare a sloiurilor, iar astfel de conditii adverse de navigatie vor fi tot mai des intalnite", apreciaza savantii canadieni, care se pregatesc de o noua aventura pe mare in luna iulie.

In luna mai, administratia Trump a anuntat ca SUA se retrage din cadrul Acordului Climatic de la Paris care prevede reducerea emisiilor de gaze de sera si, implicit, a temperaturii medii pe urmatoarele decenii.

Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#schimbari climatice, #canale navigabile Ocean Arctic, #acord climatic, #ghetari oceanul arctic , #Incalzirea globala