UE va face licitatii din 2013 pentru autorizatii de emisie CO2 la rafinarii si companii aeriene

Marti, 22 Ianuarie 2008, ora 14:45
1414 citiri
UE va face licitatii din 2013 pentru autorizatii de emisie CO2 la rafinarii si companii aeriene

Uniunea Europeana (UE) va introduce din 2013 licitatii pentru autorizatii de emisie a gazelor de sera pentru rafinarii si companii aeriene, cu scopul de a combate schimbarile climaterice, motiv pentru care Comisia Europeana a elaborat un set de propuneri, relateaza Reuters.

Masura vine ca urmare a presiunilor din sectorul industrial, iar propunerile inaintate de Comisia Europeana vor fi discutate miercuri, informeaza surse din cadrul Uniunii Europene citate de Reuters.

Din discutiile care au avut loc dupa ce oficiali ai Comisiei Europene au finisat propunerile ce urmeaza sa fie adoptate miercuri, ar rezulta ca sectorul producatorilor de energie va trebui sa cumpere 100% din autorizatiile pentru emisii, in cadrul unor licitatii, incepand din 2013, spune aceeasi sursa UE.

Ca raspuns la presiunile guvernelor si industriilor cheie, oficialii au decis de comun acord ca rafinariile si companiile aeriene sa porneasca de la un nivel de 20% din valoarea totala a permiselor licitate in 2013, restul fiind eliberate gratuit, nivel care va creste cu 10% pe an pana la 100% in 2020.

Aceasta miscare face parte din planul Uniunii Europene de a reduce pana in 2020 emisiile de gaze de sera cu o cincime, de la nivelul la care erau acestea in anul 1990, in incercarea de a combate incalzirea globala.

"Argumentul afacerii a fost cel care a prevalat", a declarat o sursa din cadrul Uniunii Europene, care a decis sa isi pastreze anonimatul deoarece propunerile nu au fost inca adoptate.

Marile companii petroliere europene Shell si BP au demarat o campanie prin care rafinariile lor sa fie scutite de obligatia de a cumpara autorizatii la licitatie, sub argumentul ca acest fapt le-ar pune intr-un dezavantaj competitional impotriva rivalilor din afara Europei.

Statele Unite, aparent cel mai mare poluator al lumii, au refuzat pana acum sa accepte orice fel de norme care limiteaza emisiile de gaze cu efect de sera.

Sursa a confirmat datele dintr-un raport al Reuters, in care se arata ca cele trei mari industrii energofage - otel, aluminiu si ciment - vor beneficia de un regim mai putin restrictiv, primind gratis cota lor de autorizatii pentru emisii in 2013 si beneficiind de o introducere mai lenta in sistem.

Comisia va revizui situatia industriilor mari consumatoare de energie in 2011, in ideea ca pana atunci ar trebui sa existe o intelegere la nivel international privind diminuarea emisiilor de dioxid de carbon, principalul agent poluant vinovat de incalzirea globala.

Alte sectoare, precum producatorii de fertilizatori sau hartie si celuloza, vor putea aplica pentru statutul de industrie energofaga, dar vor trebui sa dovedeasca faptul ca sunt dezavantajate in fata competitorilor din aceasta cauza, a declarat acesta.

Sursa a adaugat ca va fi stabilit, de catre Comisie, un set de norme nationale pentru reducerea emisiilor de gaze provenite de la cladiri, incalzire, ventilatie si transport, norme care nu sunt incluse in Schema UE de Comercializare a Emisiilor.

Dupa cum a mai fost mentionat, tarile bogate din UE, precum Irlanda, vor trebui sa reduca emisiile de dioxid de carbon cu 20% pana in 2020 fata de anul 2005, pe cand cele mai sarace membre noi, Bulgaria si Romania, vor primi permisiunea de a creste emisiile cu 20 respectiv 19%, pentru a putea sa ajunga din urma nivelul european de dezvoltare economica.

Germania va trebui sa reduca emisiile cu 14%, iar Suedia cu 17%

In ce priveste sursele de energie alternativa, Comisia va impune obiective pentru nivelul national de energie eoliana, generata de valuri, soare sau hidro-electric si biomasa pana in 2020, variind in functie de puterea economica a tarii si nivelul de la care pleaca.

Prin urmare, Suedia va detine cel mai inalt nivel, de 49%, ca obiectiv in privinta utilizarii energiei alternative, in timp ce Romania va avea un nivel de 24% de atins, Germania 18%, iar Irlanda si Bulgaria 16%.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.