Zid urias de 3 miliarde de dolari pentru salvarea New York-ului

Luni, 11 Iulie 2016, ora 13:22
12015 citiri
Zid urias de 3 miliarde de dolari pentru salvarea New York-ului
Foto: Wikimedia

Efectele incalzirii globale ameninta una dintre cele mai importante metropole de pe glob. New York-ul ar putea fi depopulat pana la sfarsitul acestui secol, daca o solutie tehnica nu va fi adoptata pentru a-l feri de cresterea nivelului marii.

Mai multe proiecte, cum ar fi crearea unui lant de insule artificiale, care sa preia din socul valurilor sau refacerea integrala a infrastructurii de transport, pica din cauza costurilor exagerate, dar o varianta initiata de firma daneza de ahitectura Bjarke Ingels Group pare ceva mai adaptata realitatii, remarca Business Insider.

Amenintarea naturii

Din 2012, cand uraganul Sandy a adus pe strazile New York-ului valuri cu 3 metri mai mari decat un val mareic obisnuit, autoritatile privesc cu ingrijoarare spre viitor, renumele de centru financiar global al metropolei fiind pus in pericol de natura dezlantuita.

Un recent studiu publicat de revista Nature arata ca, pana in 2100, doar topirea calotei glaciare din Antarctica ar putea provoca o crestere a nivelului marii cu aproape un metru, fenomenele meteo extreme amenintand si mai mult soarta New York-ului si a locuitorilor sai.

Danezii propun o varianta de indiguire a Manhattanului cu un perete din beton, in forma literei U, care sa tina furia apelor departe de inima comerciala, financiara si culturala a orasului.

Costul proiectului ar putea ajunge la 3 miliarde de dolari, dar acesta ar urma sa se prezinte intr-o forma mult mai atractiva, cu piste de biciclete, alei si parcuri ridicate pe digul de protectie.

In acelasi timp, criticii afirma ca eventualele constrangeri bugetare ar urma sa reduca bariera pusa in calea apelor la un simplu dig betonat.

Proiectul este controversat si pentru ca ii va proteja doar pe localnicii din Wall Street si alte cartiere exclusiviste din oras, in vreme ce Queens si Brooklyn par abandonate potopului.

Apoi, trebuie mentionat si faptul ca digul proiectat de danezii este o solutie pe termen mediu si nu o cale de a elimina pentru totdeauna pericolul revarsarii apelor oceanului pe strazile din New York.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#incalzire globala, #inundatii New York, #stramutare New York, #dig Manhattan, #wall street , #Incalzirea globala