54 milioane euro pentru controlarea poluarii

Marti, 30 Septembrie 2008, ora 14:02
1489 citiri
54 milioane euro pentru controlarea poluarii

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) a lansat, astazi, un proiect pentru controlul poluarii cu nutrienti la nivel national. Investitia depaseste 54 milioane euro, bani imprumutati de la Banca Mondiala, a declarat secretarul de stat in MMDD Lucia Ana Varga.

Finantarea programului are la baza un imprumut de 50 milioane euro contractat de guvernul Romaniei de la Banca Mondiala (BM), scadent in 2013, precum si fonduri nerambursabile de 4,43 milioane euro, obtinute prin Facilitatea Globala de Mediu (GEF).


"Controlul integrat al poluarii cu nutrienti" al carui rol este de implementare a directivei europene privind protectia apei - pe care Romania ca stat membru este obligata sa o transpuna in practica - nu poate primi finantare, nici macar partial, din fonduri europene.

 "Acest capitol a fost omis de la negocierea cu Uniunea Europeana (UE)

si, in consecinta, statul roman va trebui sa plateasca integral pentru

implementarea acestui proiect", explica Valentin Alexandrescu, directorului unitatii de management din MMDD, responsabila de realizarea proiectului


Proiectul care vizeaza reducerea poluarii cu nitrati, fosfor, ingrasaminte chimice sau organice - denumite generic nutrienti - se va desfasura in 10 bazine hidrografice (Banat, Crisuri, Somes-Tisa, Siret, Prut, Olt, Jiu, Arges-Vidra, Buzau-Ialomita, Dobrogea-litoral) din 11 judete.


"Cele mai multe localitati considerate zone vulnerabile sunt in judetele Iasi (30 comune), Arges (23), Suceava (18), Neamt (15) si Timis (14)", a declarat, pentru NewsIn, secretarul de stat in ministerul mediului, care a mai adaugat ca "bazinul hidrografic Mures nu a fost luat in considerare, deoarece acolo nu sunt asa de multe zone vulnerabile la poluarea cu nitriti".


Proiectul la nivel national - care este replica proiectului pilot dezvoltat in 2006 in judetul Calarasi - este format din trei componente: investitii in comunele din zonele vulnerabile, consolidare institutionala si campanie de informare publica.


Prima etapa ce presupune investitii de 45,95 milioane euro va fi derulata in 86 de comune. Ea va presupune stoparea practicilor incorecte de depozitare a dejectiilor animale din gospodarii, construirea de platforme individuale si colective pentru depozitarea gunoiului de grajd, furnizarea de europubele pentru colectarea separata a deseurilor menajere, asigurarea de echipamente pentru operarea platformelor de gunoi, precum si crearea de perdele forestiere de protectie.


A doua componenta urmareste consolidarea institutiilor de resort din cadrul ministerului mediului si va beneficia de fonduri in valoare de 5,9 milioane euro, iar cea de-a treia - strategia de informare publica si constientizare a oamenilor ca este nevoie de reducerea poluarii cu nitrati a fantanilor, iazurilor, lacurilor etc. - are alocate 2,58 milioane euro.


Cantitatea maxima admisa de nitrati si nitriti in apele de suprafata si cele freatice este de 50 miligrame pe litru. Depasirea concentratiilor maxime admise poate duce la boli diaretice, hepatita, parazitoze intestinale, pierderi ale sarcinii, sindromul bolii albastre la nou-nascuti.