Autoritatile vor sa "recolteze" 140 de ursi si 94 de lupi si asteapta bani europeni pentru asta

Vineri, 05 Iulie 2019, ora 14:36
5119 citiri
Autoritatile vor sa "recolteze" 140 de ursi si 94 de lupi si asteapta bani europeni pentru asta
Foto: Pixabay

Ministerul Mediului a lansat in dezbatere publica un nou Ordin pentru nivelul de interventie in cazul speciilor lup si urs, prin care va putea fi aprobata, prin derogare, recoltarea/capturarea a 140 de exemplare de urs si 94 de exemplare de lup.

Ordinul exista deja din 2017, insa a fost epuizat numarul de exemplare pentru care s-a primit derogare, asa ca Ministerul Mediului cere permisiunea sa mai recolteze/relocheze cateva.

Autoritatile romane au depus un proiect pentru crearea unui centru de reabilitare pentru exemplarele "deviante" la Brasov si chiar asteapta finantare pentru el.

"La momentul actual suntem la momentul depunerii proiectului, acesta va fi analizat de catre Comisia Europeana, iar de la momentul aprobarii finantarii, intr-un an vom putea realiza acest studiu", a afirmat Mihai Dragan, directorul de comunicare din Ministerul Mediului pentru Agerpres.

Asadar, "Nu vorbim doar despre impuscare", sustin oficialii Ministerului.

Citeste si Ministerul Mediului: Nu va veni nimeni sa impuste la intamplare 140 de ursi

Conform documentului, postat in consultare pe site-ul ministerului de resort, se reglementeaza conditiile de implementare a derogarilor de la statutul de specii strict protejate, stabilit prin legislatia nationala de mediu in vigoare, pentru speciile lup si urs, cu conditia sa nu existe o alternativa acceptabila.

Totodata, masurile derogatorii sunt necesare pentru prevenirea producerii unor daune importante, in special asupra culturilor agricole, animalelor domestice si pentru prevenirea producerii unor daune importante asupra altor bunuri, precum si in interesul sanatatii si securitatii publice.

Astfel, numarul maxim de derogari aplicabile la nivel national este de 140 de exemplare la specia urs (Ursus arctos) si de 94 de exemplare la specia lup (Canis lupus).

"Exemplarele din speciile urs si lup pot fi recoltate prin metoda 'la panda' sau pot fi capturate in vederea relocarii. De asemenea, capturarea, relocarea sau recoltarea exemplarelor din speciile urs si lup se poate realiza numai cu acordul autoritatii publice centrale pentru protectia mediului, prin Directia Biodiversitate, in baza urmatoarelor documente: punct de vedere al unei comisii constituita din reprezentanti ai agentiilor teritoriale pentru protectia mediului si al comisariatelor judetene ale Garzii Nationale de Mediu, procese verbale intocmite conform Hotararii Guvernului nr. 1679/2008 privind modalitatea de acordare a despagubirilor prevazute de Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006, avizul administratorului/custodelui ariei naturale protejate, dupa caz", se mentioneaza in document.

In plus, pentru activitatea de capturare a speciilor de urs si lup se va solicita si obtine autorizatia de mediu cu o valabilitate maxima de 60 de zile, iar exemplarele capturate/recoltate in aceste conditii se deduc din numarul total de exemplare. Capturarea, relocarea sau recoltarea exemplarelor din speciile urs si lup se realizeaza in prezenta personalului tehnic de specialitate, dupa ce au fost monitorizate si identificate.

La articolul 4 al Ordinului de ministru se prevede faptul ca gestionarii fondurilor cinegetice care au recoltat sau capturat un exemplar in baza derogarii au obligatia sa transmita autoritatii publice teritoriale pentru protectia mediului de pe raza administrativ-teritoriala unde s-a desfasurat actiunea un raport cu privire la actiunea derulata, in termen de sapte zile de la data recoltarii sau capturarii.

In plus, gestionarii fondurilor cinegetice care au recoltat un exemplar in baza derogarii stabilite prin prezentul ordin au obligatia sa recolteze probe biologice pentru analize genetice de la exemplarele recoltate si sa le transmita autoritatii stiintifice CITES - Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Silvicultura "Marin Dracea" - Statiunea Brasov.

Ministerul Mediului noteaza ca, printre motivele emiterii noului Ordin privind recoltarea/derogarea la speciilor urs si lup, se afla interesul protejarii faunei si florei salbatice, precum si conservarea habitatelor naturale; prevenirea producerii unor daune importante, in special asupra culturilor agricole, animalelor domestice, padurilor, pescariilor, apelor si altor bunuri; sanatatea si securitatea publica, inclusiv de natura sociala sau economica; repopularea si reintroducerea acestor specii, precum si operatiuni de reproducere necesare in acest scop; pentru a permite, in conditii strict controlate, intr-o maniera selectiva si intr-o masura limitata, prinderea sau detinerea unui numar limitat si specificat de exemplare din speciile urs si lup.

Precedentul Ordin de derogare pentru recoltarea/capturarea populatiei de ursi a fost emis de Ministerul Mediului in septembrie 2017.

Statisticile oficiale arata ca, pe teritoriul Romaniei, traieste 40% din populatia de urs brun din Europa, cu exceptia Rusiei.

Ursul brun este strict protejat la nivel european si national prin Directiva Habitate, iar derogarile privind relocarile sau extragerile anumitor indivizi din populatia de urs (sau a altor animale strict protejate) este foarte bine reglementata. Practic, ramane la latitudinea fiecarui stat membru cum gestioneaza aceste populatii.

Populatia de ursi din Romania este estimata la aproximativ 8.000 de exemplare, desi neoficial numarul acestora ar putea ajunge si la 10.000 de exemplare.

CE ne cere sa ne protejam ursii, nu sa-i ucidem

"Supravietuirea ursilor bruni si a lupilor este amenintata de degradarea si fragmentarea habitatelor, de acceptarea sociala scazuta in randul cetatenilor si a grupurilor de interese si de braconaj. Pentru a asigura conservarea speciilor, ursul si lupul sunt specii protejate legal la nivel international si european, inclusiv prin Conventia de la Berna si prin Strategia UE privind biodiversitatea.

Directiva UE privind habitatele impune statelor membre obligatia de a crea planuri nationale de actiune care sa asigure, pe baza informatiilor recente si exacte, gestionarea si mentinerea unei stari de conservare favorabile, pe termen lung, pentru ursii bruni si pentru lupi", arata cei de la ONG-ul de mediu Agent Green.

De altfel, anul trecut, Comisia Europeana a avertizat Ministerul Mediului sa nu ia astfel de masuri pana nu exista un plan clar de management al populatiei ursilor.

#autoritati captura ursi, #autoritati captura lupi , #Ministerul mediului