Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Intrunirea comisiei pentru Rosia Montana

Intrunirea comisiei pentru Rosia Montana
NPSZABADSG (Ungaria), 28 iunie 2007 - Ieri, la Bucuresti si-a inceput activitatea Comisia interministeriala de evaluare a studiului de impact asupra mediului a proiectului expolatarii aurifere de la Rosia Montana. Potrivit secretarului de stat din Ministerul Mediului, Silviu Stoica, presedintele acestui organism care se numeste oficial "Comisia de Analiza Tehnica" (CAT), vor fi necesare cel putin doua luni pentru studierea tuturor rapoartelor si a documentelor atasate acestora si pentru a adopta o decizie.

Studiul de impact asupra mediului, raspunsurile date la cele aproape sase mii de intrebari puse cu ocazia dezbaterilor publice cu privire la acest studiu, precum si rapoartele si contrarapoartele asupra studiului de impact cuprind in total aproape 20 de mii de pagini. CAT a cerut parerea si a altor experti si initiat audieri suplimentare.

Fostul ministru al protectiei mediului, Sulfina Barbu, a declarat ca, fiind vorba de foarte multi bani, membrii CAT vor fi izolati, pemodelul curtii cu jurati din SUA, pana la adoptarea unei decizii referitoare la proiectul exploatarii aurifere de la Rosia Montana. Actualul ministru al mediului, Attila Korodi, este insa de parere ca asa ceva este foarte greu de realizat, deoarece membrii comisiei nu pot fi obligati sa stea mai multe zile intr-o anumita incapere.

Urmatoare sedinta a CAT va avea loc pe 10 iulie

Adeptii proiectului exploatarii miniere, prin care se doreste obtinerea a 330 tone de aur si 1600 tone de argint, au organizat mitinguri la Rosia Montana si in Bucuresti, in fata cladirilor Ministerului Mediului si a Parlamentului.

Manifestantii, in majoritate mineri, au montat luni in centrul localitatii Rosia Montana o spanzuratoare, prin care au dorit sa anunte autoritatile de la Bucuresti ca, in cazul in care CAT respinge proiectul, locuitorilor zonei nu le mai ramane altceva de facut decat sa se spanzure. Manifestantii au afisat banere cu inscriptia "salvati mineritul" si si-au exprimat speranta ca autoritatile ii vor lasa sa sa isi practice meseria si ca nu ii vor pune in situatia de a cersi in Occident.

In schimb, oponentii proiectului spera ca, inca inainte ca CAT sa ia o decizie, Parlamentul Romaniei sa adopte un proiect de lege elaborat de senatorul UDMR Peter Eckstein-Kovcs prin care sa se urmareste interzicerea in totalitate a utilizarii cianurilor in expoatarile miniere. Ieri, minerii care au protestat la Bucuresti au cerut ca Parlamentul sa respinga proiectul senatorului UDMR.

Petitie semnata de peste o mie de locuitori ai Rosiei Montane

Cristian Alexandru Albu, presedintele Sindicatului "Viitorul Mineritului" a anuntat ca a inainat Ministerului Mediului o petitie semnata de peste o mie de locuitori din Rosia Montana. Acest sindicat afirma ca tehnologia bazata pe cianuri este utilizata in Romania de peste 60 de ani, aceeasi tehnologie fiind folosita si in ziua de azi in Suedia, Finlanda, Franta, Spania, Grecia, Bulgaria si Turcia.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 825 ori