Ministerul Mediului sustine ca Rosia Montana Gold Corporation nu a transmis unele acte

Joi, 18 Septembrie 2008, ora 17:26
1038 citiri
Ministerul Mediului sustine ca Rosia Montana Gold Corporation nu a transmis unele acte

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) a reactionat, joi, la acuzatiile Rosia Montana Gold Corporation, sustinand ca nu a refuzat sa emita actele de reglementare pentru barajele de la Corna si Cetate, insa a solicitat firmei acte de certificare a amplasamentelor celor doua obiective. Joi dimineata, Rosia Montana Gold Corporation anuntase ca a actionat in instanta ministerul mediului, avand ca baza refuzul autoritatilor de a emite acordul de functionare pentru barajele Corna si Cetate, pe care compania voia sa le ridice in cadrul proiectului Rosia Montana.


In comunicatul ministerului, reprezentantii acestuia mentioneaza, insa, ca MMDD a dat aprobari pentru functionarea in siguranta a barajelor de retentie ale amenajarii miniere Rosia Montana, insa ceea ce a avizat "se refera la conditiile specifice de amplasament si de solutie tehnica din prezentul proiect si isi pierde valabilitatea in conditiile unui alt amplasament sau a unei alte solutii tehnice".


In scopul emiterii actelor de reglementare, ministerul a solicitat, inca din luna mai a acestui an, documente care sa certifice ca amplasamentul celor doua obiective este cel prevazut in documentatiile transmise, dar compania nu s-a conformat, desi, potrivit comunicatului "in luna august MMDD a facut o a doua solicitare in acest sens".


Rosia Montana Gold Corporation, controlata de compania canadiana Gabriel Resources, este implicata in explorarea si dezvoltarea controversatului proiect aurifer Rosia Montana, din Muntii Apuseni.


Mai multe organizatii ecologiste si ale societatii civile se opun, insa, proiectului, despre care sustin ca pune in pericol mediul inconjurator, deoarece presupune folosirea de cianuri, si ar putea distruge situri arheologice si habitatul locuitorilor din zona.