Doua aplicatii de mobil pentru masurarea poluarii, dezvoltate in UE

Vineri, 08 August 2014, ora 09:07
9665 citiri
Doua aplicatii de mobil pentru masurarea poluarii, dezvoltate in UE

Doua aplicatii pentru mobil pentru a masura poluarea aerului si nivelul zgomotului au fost dezvoltate de cercetatori din Belgia, Germania, Italia si Marea Britanie in cadrul proiectului EveryAware, la care Comisia Europeana a contribuit cu doua milioane de euro, a informat joi executivul comunitar, potrivit EFE.

Aplicatia AirProbe masoara nivelurile de ozon, de carbon negru si de alti poluanti si vizeaza sensibilizarea cetatenilor in legatura cu problemele de mediu. Peste 300 de persoane au participat la primele teste efectuate la Anvers, Kassel, Torino si Londra. S-a analizat calitatea aerului in peste 28 de milioane de puncte.

Cea de-a doua aplicatie, WideNoise, urmareste masurarea nivelurilor de poluare sonora si a fost folosita deja de peste 10.000 de persoane.

Datele culese sunt accesibile persoanelor particulare, autoritatilor si oamenilor de stiinta, pentru a avea o informatie mai exacta despre mediul lor inconjurator.

"Proiectul EveryAware are scopul de a le da persoanelor particulare mai multe mijloace de actiune, ca si instrumente simple, insa de precizie, pentru a masura calitatea aerului si nivelurile de zgomot", a spus Vittorio Loreto, coordonator al proiectului, director de cercetari la Fundatia ISI din Torino si profesor de fizica la Universitatea Sapienza din Roma, citat joi intr-un comunicat al CE.

Datorita noilor tehnologii, 'toata lumea poate crea, culege si impartasi date spre binele comun' in domenii precum mediul inconjurator, sanatatea sau cultura. 'Ocaziile de a fi mai bine informati si conectati sunt mai numeroase ca oricand si trebuie sa profitam de ele', a spus comisarul european pentru agenda digitala si vicepresedinte al Comisiei Europene, Neelie Kroes.

Poluarea atmosferica este una dintre primele cauze de deces din Europa, care in 2010, a dus la moartea prematura a peste 400.000 de persoane din spatiul Uniunii Europene, a mentionat Comisia Europeana, in comunicat. Totodata, calitatea necorespunzatoare a aerului duce la imbolnaviri si, prin urmare, mareste costurile medicale si reduce productivitatea economica. Totodata, poluarea atmosferica afecteaza recoltele si cladirile, reaminteste CE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#aplicatia AirProbe, #aplicatie masurare poluare aer, #aplicatii mobil nivel zgomot , #Poluarea aerului