Polonia a devenit un fel de China a Europei. Poluarea aerului bate orice record

Joi, 12 Ianuarie 2017, ora 08:00
10501 citiri
Polonia a devenit un fel de China a Europei. Poluarea aerului bate orice record
Foto: Think Progress

Dependenta energetica a Poloniei de resursele de carbune face ca tara est-europeana sa fie considerata la fel de poluata ca si China, aerul din marile orase fiind in unele zile de-a dreptul irespirabil.

Weekendul trecut, locuitorii Varsoviei au fost sfatuiti de autoritati sa ramana in case daca se poate, iar multi dintre cei care s-au aventurat in aerul intesat de particule poluante au fost nevoiti sa poarte masti anti-smog, arata revista Quartz.

Masuratorile oficiale efectuate duminica, 9 ianuarie, in capitala Poloniei, au aratat o concentratie de 437 micrograme de particule poluante in metrul cub de aer, mult peste norma de 50 stabilita in cadrul UE.

In Paris, depasirea acesteia si atingerea nivelului de 80 migrograme/mc a fortat autoritatile sa declare "alarma de smog" in oras si imprejurimi.

Conform Air Quality Index, nivelul de poluare cu dioxid de sulf si monoxid de carbon din cateva cartiere ale Varsoviei a atins in weekend nivelul de 176.

In aceeasi perioada, Beijingul se confrunta cu o concentratie de gaze poluante de 196, in vreme ce la New York sau in Londra, cifrele au indicat concentratii de de 31, respectiv 72, conform aceluiasi indice international.

In termocentralele din Polonia, 80% din combustibil este reprezentat de carbune, dar situatia se intalneste si in micile gospodarii, unde acest combustibil este folosit la incalzire, lucru care face ca orice zi cu temperaturi scazute sa devina un adevarat cosmar din punct de vedere al puritatii aerului.

Pentru moment, politica guvernului de la Varsovia pare mai degraba indreptata spre protejarea industriei miniere din sectorul carbonifer, aceasta avand un impact destul de mare pe piata muncii din tara.

De altfel, un top al oraselor poluate din Europa intocmit de Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca 33 din primele 50 de metropole cu aer impur se gasesc in Polonia, in special in zona industrializata din sudul tarii.

Pentru localnicii din Cracovia, spre exemplu, boli precum astmul si afectiuni ale inimii sau ale sistemului circulator sunt frecvent intalnite din cauza expunerii la nivelul ridicat de poluare din aer.

De altfel, in vreme ce populatia din Varsovia este nevoita sa isi comande mastile anti-smog de pe internet, locuitorii Cracoviei le cumpara direct din farmacii sau din magazinele cu articole de sport.

#poluare UE, #poluare aer, #nivel poluare aer Polonia, #oarse poluate , #Poluarea aerului