Statele UE cer reducerea cu 35% a emisiilor poluante, Germania nu e de acord

Miercuri, 10 Octombrie 2018, ora 09:57
2709 citiri
Statele UE cer reducerea cu 35% a emisiilor poluante, Germania nu e de acord
Foto: CC0 Creative Commons

Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns marti noaptea la un acord pentru o reducere cu 35% a emisiilor de CO2 ale autovehiculelor noi pana in 2030, insa unele tari si-au exprimat dezamagirea fata de lipsa de ambitie dupa publicarea unui raport alarmant al expertilor ONU cu privire la incalzirea climei, transmite AFP.

"Dupa 13 ore de negocieri am ajuns la un acord", a anuntat cu putin timp inainte de miezul noptii ministrul austriac al Mediului, Elisabeth Kostinger, la sfarsitul unei luni zile de discutii cu omologii sai europeni reuniti la Luxemburg.

Presedintia austriaca a Consiliului UE a obtinut in cele din urma votul favorabil al 20 din cele 28 de state membre pentru propunerea sa de compromis care prevede o reducere de 35% a mediei emisiilor autovehiculelor noi pana in 2030, comparativ cu valoarea din 2021, si de 30% pentru camionete, a indicat Elisabeth Kostinger.

Obiectivul convenit marti este mai ambitios decat cel propus de Comisia Europeana la finele anului 2017, respectiv o scadere cu 30% a emisiilor de CO2 pana in 2030, dar mai modest decat scaderea de 40% votata la inceputul lunii octombrie de Parlamentul Europeana.

Urmeaza acum ca statele membre sa demareze miercuri negocieri cu Parlamentul European pentru a ajunge la o varianta definitiva care va fi impusa constructorilor de automobile. Aceste negocieri se anunta cu atat mai dificile cu cat Germania impreuna cu tarile din Estul Europei au format un grup care nu vrea o scadere mai mare de 30%.

"Este un mare pas inainte in realizarea angajamentelor noastre asumate in cadrul summitului de la Paris", a salutat comisarul european pentru Mediu, Miguel Arias Canete.

Cu toate acestea, mai multe ONG-uri s-au aratat dezamagite de obiectivele modeste convenite de statele UE, mai ales dupa publicarea unui raport al expertilor ONU care cer o transformare fara precedent pentru a putea tine sub control incalzirea climei.

Reuniunea de la Luxembourg a permis statelor UE sa adopte o pozitie comuna pentru a se pregati pentru COP24, summitul ONU pentru clima care va avea loc in decembrie la Katowice, Polonia.

#emisii poluante UE, #poluare UE , #Poluarea aerului