Criza apei, primul act. Un stat a apelat deja la rationalizare

Joi, 02 Aprilie 2015, ora 15:07
4576 citiri
Criza apei, primul act. Un stat a apelat deja la rationalizare
Foto: Wallpaper Stock

Seceta de proportii istorice din California forteaza autoritatile sa ia masuri drastice in privinta consumului de apa. Guvernatorul Jerry Brown a rationalizat consumul de apa in premiera pentru intreaga existenta a statului american.

Decretul prevede reducerea consumului de apa in orasele californiene cu 25% pentru urmatoarele 12 luni, informeaza Vox.

Patru ani de seceta

Statul de pe coasta de vest a Americii se confrunta cu o seceta intinsa pe ultimii patru ani, iar sansele ca precipitatiile abundente sa apara in curand sunt aproape minime.

Alarma a fost data dupa ce nivelul zapezii din muntii Sierra Nevada a atins o cota cu doar 6% peste minimele istorice.

Comisia de Control al Resurselor de Apa din California a fost imputernicita sa forteze asezarile de intreg cuprinsul statului sa-si reduca consumul de apa cu 25% in urmatoarele 12 luni.

Decizia este privita cu indoiala de catre experti, in conditiile in care exploatarile agricole din California nu sunt obligate sa-si reduca consumul de apa, desi consuma de patru ori mai multa apa decat orasele.

Subventii si restrictii

Pentru fermieri, restrictiile in privinta consumului de apa exagerat vor intra in vigoare abia dupa 2020, au anuntat autoritatile californiene.

In schimb, o serie de subventii vor fi acordate persoanelor fizice si firmelor care vor implementa sisteme de consum economic al apei.

Cluburile de golf din regiune vor fi fortate sa inlocuiasca 4,5 milioane de metri patrati de gazon verde cu plante specifice zonei, pentru a reduce consumul de apa necesara pentru intretinerea terenurilor.

La un pas de dezastru

In California, seceta prelungita isi pune amprenta in mod accentuat asupra intregului peisaj.

Recoltele se usuca pe camp, barajele de pe rauri sunt tot mai uscate, iar electricitatea generata de hidrocentrale devine insuficienta.

Precipitatiile cazute in lantul muntos Sierra Nevada asigurau aproximativ o treime din necesarul de apa al californienilor.

Acum insa, dupa cum observa si guvernatorul Brown, acolo unde ar fi trebuit sa fie un strat gros de zapada poti gasi doar iarba uscata.

Doar cu putin noroc ploile cazute in aceasta iarna au mai adaugat doua procente la nivelul apei din barajul Lacul Oroville, unul dintre cele mai importante din sistemul hidrografic al Californiei.

Acesta a ajuns acum la 51% din capacitate, dupa ce in ultimii doi ani, nivelul apei a fost de 49%.

Seceta record in ultimul mileniu

Conform unui studiu publicat de Revista de Cercetari Geofizice, aceasta este cea mai secetoasa perioada traversata de statul american in ultimii 1200 de ani.

Efectele secetei se revad in toate pietele din Statele Unite, California asigurand aproape jumatate din productia fructelor si legumelor din tara.

In februarie, fermierii au fost loviti direct de catre managerii sistemului de irigatii al statului, acestia anuntand ca nu vor livra nicio picatura de apa pentru fermele din nordul si sudul regiunii Sacramento.

Pentru unele ferme este deja al doilea an in care nu beneficiaza de apa pentru culturi, aceasta in conditiile in care consumul in agricultura este de 80%.

Ajunsi in pragul disperarii, multi dintre fermieri au forat puturi de adancime pentru a-si mentine activitatea.

Aproximativ 75% din necesarul de apa al fermelor lovite de seceta a provenit in 2014 din rezervele subterane, iar situatia se anunta periculoasa, in conditiile in care California nu a reglementat cantitatea de apa care poate fi extrasa din subsol.

Deja diminuarea resurselor din bazinul acvifer subteran al Californiei poate fi observata cu ajutorul scanarii din satelit.

Viitorul nu arata deloc bine

Specialistii ca solutia gasita de fermieri pericliteaza si mai mult viitorul zonei, in conditiile in care rezerva de apa subterana a Californiei s-a constituit in secole, iar eventualele ruperi de nori din viitor nu o pot reface.

O eventuala seceta prelungita pe doua decenii le da deja fiori expertilor hidrologi, iar un studiu NASA arata ca secetele intinse pe doua sau trei decenii pot deveni frecvente in acest secol daca nivelul de poluare se va mentine la cote ridicate.

"California nu are niciun plan de rezerva pentru perioadele de seceta prelungita, ca sa nu mai vorbim de varianta unei mega-secete de 20 de ani.

Aparent, singurele solutii pe care le au acum sunt sa stea in stare de alerta si sa se roage pentru ploaie", afirma specialistul NASA Jay Famiglietti.

Masuri tardive

Pana la inceputul acestei luni, autoritratile statale s-au multumit sa constate existenta secetei, combatarea acesteia fiind efectuata in ritm de melc.

Ce-i drept, anul trecut s-a votat legea care limiteaza dreptul fermierilor de a folosi rezervele subterane de apa, dar aceasta va intra in vigoare abia din 2020.

Un imprumut public de 7,5 miliarde de dolari, facut in 2014 de guvernul statului american, pentru noi sisteme de reciclare, desalinizare a apei si de economisire a pretiosului lichid intarzie inca sa dea rezultatele scontate.

Acum, guvernatorul Jerry Brown se vede nevoit sa impuna masuri in forta.

Pe langa apa cu portia livrata in orase si schimbarea la fata a terenurilor de golf, masurile vizeaza si campusurile universitare, parcurile si cimitirele, care vor trebui sa-si reduca consumul de apa.

Inclusiv gospodariile vor fi afectate, udarea gazonului din fata casei putand fi considerata contraventie.

#seceta prelungita California, #consum rationalizat apa California, #rezerve apa California, #mega seceta 20 ani , #Poluarea apei