Macovei: Exploatarea Rosiei Montane ar trebui sa se faca pentru noi

Duminica, 11 Decembrie 2011, ora 12:23
3800 citiri
Macovei: Exploatarea Rosiei Montane ar trebui sa se faca pentru noi

Eurodeputata PDL Monica Macovei spune ca aurul de la Rosia Montana trebuie exploatat, dar "de noi, pentru noi si altfel decat e preconizat acum".

"Sunt de acord ca poate nu e bine sa o tinem ("comoara de la Rosia Montana", asa cum s-a exprimat moderatoarea emisiunii intr-un dialog cu Macovei, n.r.) vesnic in pamant, ci trebuie sa o folosim, dar trebuie sa gasim mijloace sa o folosim fara un risc atat de mare pentru oameni, cum este cianura", a spus vicepresedintele PDL, in emisiunea "Profesionistii", difuzata de TVR1 sambata seara.

Macovei e reticenta fata de acest proiect pentru ca exploatarea nu se face pentru romani

Macovei a reiterat ca este reticenta fata de proiect tocmai din cauza faptului ca exploatarea in actualele conditii "nu se face pentru noi". Fostul ministru al Justitiei a aratat ca actualul contract cu RMGC nu ar respecta un principiu de drept si anume moralitatea, lucru care il poate face atacabil in justitie.

"Apropo de aceste contracte (contractele pe care statul le-a incheiat in Romania postcomunista ce au vizat concesionari de resurse, sau privatizari, n.r.), sunt contracte imorale din start si pot fi desfiintate de instanta de judecata", a explicat fostul ministru al Justitiei.

"O sa va spun ceva de drept: un contract de drept civil trebuie sa aiba un caracter moral: tu vinzi o casa si eu iti dau un pret, trebuie sa fie cam pe acolo, nu pot sa-ti dau un pret mic pentru o casa foarte mare, deci e ceva in neregula cu contractul asta, nu e moral, echitabil.

Eu cred ca sunt contracte facute in Romania, cum e si asta (cu RMGC, n.r.), care nu au acest caracter, atunci ar putea cineva sa cheme in judecata pentru ca in sunt convinsa ca in aceasta licenta si contract, sunt clauze secrete in care platesti despagubiri foarte mari daca cumva nu faci ce scrie acolo. De asta spun ca l-as ataca in instanta", a mai spus aceasta.

Fostul ministru nu crede ca RMCG va respecta in totalitate regulile de protectie

Monica Macovei a mai spus ca un alt motiv pentru care nu crede in viabilitatea proiectului este ca in ciuda asigurarilor companiei RMCG ca vor fi respectate norme stricte de mediu, in Romania "regula nu e regula", deci oamenii ar putea sa nu respecte intrutotul regulile de protectie.

"Riscul e foarte mare. Cu neglijenta umana foarte posibila in Romania si pe langa orice alt risc mic de fisura, de miscare in teren, riscul e foarte mare si atunci ne costa mult mai mult.

Nimic nu e mai scump decat sanatatea oamenilor. Adica nu vorbim acum de mediu asa in general, de incalzirea globala, ci de ceva concret. (...) Eu nu sunt sigura in Romania ca regula e regula. Dimpotriva, orice mica fisura, orice mica neatentie umana va duce la o catastrofa", a subliniat eurodeputatul.

In concluzie, a spus eurodeputatul, aurul de la Rosia Montana trebuie exploatat, dar "tot beneficiul la noi si facut altfel". "Sa se faca, dar de noi si pentru noi si altfel decat e preconizat acum", a conchis Monica Macovei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Monica Macovei, #Macovei Rosia Montana, #exploatare Rosia Montana , #Poluarea industriala