Grecii, amendati pentru gunoiul de sub pres - Europa le mai trage o amenda

Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 16:08
4449 citiri
Grecii, amendati pentru gunoiul de sub pres - Europa le mai trage o amenda
Foto: United Nations

Cum un necaz nu vine niciodata singur, criza financiara din Grecia ar putea sa se agraveze subit in urma aplicarii unor amenzi de zeci de milioane de euro dictate de organismele de la Bruxelles impotriva guvernului de la Atena.

Proasta gestionare a programului de management al deseurilor poate atrage masuri usturatoare pentru Grecia, intr-un moment in care tara este pe punctul de a intra in faliment din cauza lipsei resurselor financiare, arata revista Newsweek.

Gropi de gunoi ilegale

Grecia a intarziat constant sa se conformeze politicii UE in domeniul gestionarii deseurilor.

Pentru ca nu au inchis in timp util vechile depozite ilegale de deseuri raspandite pe la marginea oraselor, grecii au primit mai multe amenzi dictate de forurile de la Bruxelles.

In decembrie 2014, Curtea Europeana de Justitie a aplicat o prima amenda de 10 milioane de euro Atenei pentru nerespectarea termenelor stabilite pentru inchiderea gropilor de gunoi ilegale.

Orice intarziere de peste sase luni in indeplinirea acestor obligatii urmeaza sa fie penalizata cu alte 14,5 milioane de euro, asa ca datoria Greciei va creste cu inca 24,5 milioane de euro de luna aceasta, daca autoritatile nu dovedesc ca si-au facut treaba.

Suma, care ar parea totusi infima pentru un alt stat european, poate sa aiba un efect catastrofal pentru greci.

Asta in conditiile in care oficialii au devansat deja un termen de plata al unei rate de 300 de milioane euro din imprumutul FMI, tocmai din lipsa lichiditatilor.

Penalitatile ar putea sa scada numai daca autoritatile elene fac pasi importanti in inchiderea si igienizarea gropilor de gunoi iesite din uz.

Amenda ar putea fi redusa cu cate 40.000 de euro pentru fiecare groapa de gunoi inchisa, aceeasi suma urmand sa se scada si in cazul igienizarii terenului.

Scandal vechi

Cearta pe gunoiul ascuns sub pres de catre greci dateaza inca din 2005, cand oficialii de la Atena au fost invinuiti de incalcarea unor directive de mediu prin depozitarea haotica a deseurilor.

In februarie 2004, Grecia numara deja 1.125 de gropi de gunoi ilegale, situatie care a atras atentia Comisiei Europene.

Termenul in care Grecia putea sa prezinte dovezi privind inchiderea si igienizarea depozitelor ilegale de deseuri tocmai a expirat pe 2 iunie, iar reprezentantii CE se pregatesc sa calculeze nivelul amenzii.

"Daca Grecia poate dovedi ca aceste depozite au fost inchise si igienizate, amenda poate sa scada. Inca mai au timp pentru a veni cu probe care sa ateste acest lucru", sustine Iris Petsa, ofiter de presa in cadrul Comisiei de Mediu de la Bruxelles.

Ingropati in gunoaie

Un raport al CE din 2014, arata ca Grecia s-a dovedit cea mai putin eficienta tara a Europei in privinta managementului deseurilor. In 2013, 80% din gunoiul produs de greci era in continuare ingropat.

Nu mai departe de saptamana aceasta, autoritatile din Patras au tras un semnal de alarma privind riscul reprezentat de deseurile abandonate asupra sanatatii populatiei din regiunea Peloponez.

Athanasios Valavanidis, profesor de chimie ambientala si ecotoxicologie la Universitatea din Atena, vede amenzile ca pe o necesitate.

"Amenzile date de UE sunt necesare pentru a pune presiune in rezolvarea acestor probleme importante, dar cu actuala criza financiara este de inteles de ce nimeni nu s-a mai concentrat asupra acestui aspect.

Autoritatile locale fac un pic de reciclare, dar nu este indeajuns. Amenzile sunt inevitabile, dar din cauza crizei financiare, vom ajunge intr-o postura si mai jenanta", a comentat universitarul elen.

#amenzi depozite ilegale deseuri, #amenzi UE Grecia, #criza financiara Grecia, #politica mediu Grecia , #Poluarea solului