Banca Mondiala anunta ca dependenta lumii fata de resursele energetice care polueaza este in scadere

Luni, 02 Aprilie 2018, ora 10:23
2829 citiri
Banca Mondiala anunta ca dependenta lumii fata de resursele energetice care polueaza este in scadere
Foto: CC0 Creative Commons

Dependenta lumii de sursele de energie precum petrolul si carbunele, unele din cele mai importante surse de poluare, este in scadere, potrivit Bancii Mondiale.

"Pana acum modelul a fost carbunele plus energiile regenerabile, modelul poate fi gaze naturale plus regenerabile. Cred ca peste 10-12 ani vom vedea doar regenerabile si instalatii de stocare si nimic altceva", a declarat directorul departamentului energie al Bancii Mondiale, Riccardo Puliti.

Potrivit acestuia, gradul de utilizare a carbunelui ar urma sa scada in mod dramatic in urmatoarele decenii.

"Cred ca in cazul carbunelui, in urmatorii 30 de ani, vom vedea ca va iesi din ce in ce mai mult din mixul energetic", a spus Riccardo Puliti, citat de CNBC.

Cu toate acestea, un raport publicat la inceputul acestui an de Biroul national de statistica din China arata ca in 2017 consumul de carbune al Chinei a crescut cu 0,7% comparativ cu 2016, aceasta fiind prima crestere anuala inregistrata dupa 2013, gratie stimulentelor economice ale Guvernului de la Beijing.

Si mai important, carbunele a ramas cea mai importanta sursa de energie a Chinei, fiind responsabil pentru pese 60% din mixul energetic.

La nivel global, datele publicate luna trecuta de Agentia Internationala a Energiei arata ca anul trecut consumul mondial de carbune a crescut dupa doi ani de scadere consecutiva.

In pofida acestor date statistice, Riccardo Puliti s-a declarat extrem de multumit de declaratiile oficialilor chinezi privind combaterea incalzirii climatice. La acestea se adauga si progresele inregistrate de unele state in combaterea poluarii si promovarea energiilor regenerabile.

Riccardo Puliti a dat drept exemplu Europa, unde Germania se afla in frunte in ceea ce priveste investitiile in energia eoliana in ultimul deceniu. In plus, recent un tribunal din Germania a decis ca autoritatile locale pot interzice accesul automobilelor diesel pe strazile lor.

Chiar daca o parte din marile economii dau semne incurajatoare, adoptarea energiilor regenerabile ramane foarte costisitoare pentru majoritatea statelor si industriilor. Riccardo Puliti a recunoscut ca tehnologia utilizata de formele alternative de energie poate fi foarte scumpa la inceput, dar costurile scad ulterior pe masura ce gradul de penetrare creste. Riccardo Puliti a dat drept exemplu energia fotovoltaica unde preturile au scazut cu 8-10% in fiecare an.

"Depinde de cat de mult vrei, ca Guvern, sa promovezi noile tehnologii", a spus Riccardo Puliti.

#dependenta resurse energetice, #dependenta petrol, #dependenta carbune , #Poluarea