Energia solara intra in lumina reflectoarelor

Luni, 24 Octombrie 2011, ora 14:36
2625 citiri
Energia solara intra in lumina reflectoarelor

Dupa ce ani la rand, costurile ridicate au tinut-o departe de a putea ajunge o sursa de energie populara, odata cu prabusirea acestora, energia solara revine in centrul atentiei.

In SUA, companiile imobiliare se intrec in a instala panouri solare pe cladiri de birouri, in timp ce retelele de utilitati construiesc "ferme" de panouri solare in apropierea marilor orase, si numeroase planuri financiare creative transforma energia solara intr-un sistem fiabil pentru case private.

Instalatiile de energie solara s-au dublat in Statele Unite anul trecut si se asteapta sa se dubleze din nou anul acesta, fiind planificata o productie de energie solara mai mare decat productia oricarui alt tip de energie, informeaza Associated Press.

Andrew Beebe, directorul de la Suntech Power, un mare producator de panouri solare declara industria se afla la un punct de cotitura in acest moment.

Desi segmentul energiei solare este inca mic, exista perspective favorabile. In primul rand, trebuie create planuri care sa exploateze cat mai bine faptul ca soarele ofera, intr-o ora, mai multa energie curata pe planeta decat consuma oamenii intr-un an.

Panouri solare mai ieftine, cerere mai mare

Pana acum, avantul industriei energiei solare a fost franat de costurile imense, de 3 ori mai mari ca ale energiei electrice produse pe baza de gaze naturale, dupa cum estimeaza Energy Information Administration. Se remarca insa o ieftinire in ceea ce priveste energia solara, pretul la panourile solare scazand cu doua treimi incepand cu anul 2008. Acest lucru aduce beneficii financiare la nivelul instalatorilor de panouri solare, dar si la nivelul proprietarilor de case, care isi pot pune panouri solare platind mai putin.

Semnele dezvoltarii industriei producatoare de energie solara sunt achizitiile de ferme de energii solare de care companii mari de utilitati precum Exelon, NextEra Energy sau BRG Energy.

La nivel national, in SUA, rata de instalatii de energie solara a crescut cu 102% in perioada 2009-2010, de departe cea mai rapida rata din ultimii 5 ani.

Stabilirea unor preturi accesibile pentru panourile solare necesita o slabire a taxelor si alte subventii din partea guvernelor. In SUA, subventia federala acopera 30% din costul de consum al rezidentelor. Atunci cand li se adauga subventii de stat, costul poate fi acoperit pana la 75%.

Dar preturile panourilor solare, al grinzilor de siliciu cristalin sau al straturilor subtiri care transforma razele soarelui in electricitate scad atat de rapid incat se crede ca energia solara va putea concura in curand cu combustibilii fosili, chiar si in cazul in care subventia federala va scadea cu doua treimi in 2016.

Referitor la costuri, Arno Harris, CEO la Recurrent Energy a declarat ca de 10 ani, industria a accentuat faptul ca trebuie ca productia sa creasca la scara larga pentru a putea reduce preturile.

De aceea, scaderea preturilor a facut acum sistemele solare accesibile si pentru proprietarii care doresc sa economiseasca la factura lor de electrice, si nu doar celor preocupati de impactul asupra mediului.

In California, liderul in sisteme solare din SUA, 51% din sistemele solare rezidentiale instalate in primele 3 trimestre ale acestui an au fost cumparate in asociatie cu o companie de instalare, caruia proprietarul casei ii plateste instalarea initiala si operatiunile de mentenanta.

Unii instalatori de panouri solare incep sa se asocieze cu lanturi de hardware precum Home Depot sau Lowe, intr-un efort de crestere a constientizarii faptului ca energia solara este o solutie perfect viabila pentru resedinte si birouri si ca poate sustine consumul de electronice.

Scaderea preturilor panourilor solare la nivel global se datoreaza preturilor mai mici la siliciului policristalin, principala materie prima din care sunt realizate panourile solare si fabricilor producatoare pe scara larga din Asia. In plus, in ultimele 6 luni, cererea a scazut brusc in Germania, cea mai mare piata de energie solara din lume, ca raspuns al subventiilor in scadere, ceea ce a provocat o saturare la nivel mondial de panouri solare si a accelerat scaderea preturilor.

Conform unor date publicate de Bloomberg New Energy Finance, panourile solare, care sunt evaluate pe baza puterii de producere de energie in plin soare, s-au vandut cu 1,34$ pe wat in septembrie, adica cu aproape 2 dolari mai putin decat pretul lor la inceputul lui 2010.

Nori negri deasupra panourilor solare

Supraproductia de panouri solare a fost profitabila pentru unele companii si a condus la faliment altele. Astfel, Solyndra, producator de panouri solare din America si-a declarat falimentul, dupa ce a primit un imprumut federal de 528 de milioane de dolari.

Marjele de profit sperie investitorii. In plus, falimentul Solyndra a facut valva. Republicanii au acuzat administratia Obama ca insista asupra unui imprumut pentru Solyndra din motive politice si s-au folosit de acest context pentru a pune sub semnul intrebarii planul lui Obama de a stimula economia prin subventionarea de proiecte de energie din surse regenerabile.

Intrarea pe aceasta piata a unor companii mari precum Samsung sau General Electric, care a anuntat construirea unei ferme solare in apropiere de Denver, va avea drept efect cresterea cererii si o accentuare a reducerii costurilor.

Dar ce a reprezentat un pericol pentru producatorii de panouri solare a fost o binefacere pentru companiile care le instaleaza si pentru companiile care creeaza partea electronica si alte componente pentru sisteme solare.

Cu toate astea, industria energiei solare continua sa de dezvolte. In prezent, conform unui studiu al American Public Power Association, in prezent in SUA exista proiecte de sisteme solare in valoare de 30,000 de megawati, ceea ce reprezinta o crestere considerabila.

#perspective energie solara, #panouri solare, #energie solara, #investitii panouri solare , #Proiecte mediu