Lucrarile la microhidrocentralele din Fagaras, sistate

Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 11:35
2958 citiri
Lucrarile la microhidrocentralele din Fagaras, sistate

Lucrarile la microhidrocentralele din Fagaras vor fi sistate pana la reanalizarea problemelor semnalate legate de investitiile in acesta arie, a anuntat miercuri Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely.

"Sistam lucrarile de pe zona Transfagarasanului pana cand colegii clarifica in cel mult doua - trei saptamani care este situatia, luand bob cu bob ceea ce-i de facut in continuare. Decizia a fost luata ieri (marti, 1 noiembrie, n.r.). Dansii (investitorii - n.r.) trebuie sa respecte deciziile luate pentru ca am discutat prea mult in aceasta perioada. Tot in aceasta perioada va trebui sa facem o radiografie a tuturor investitiilor, incepute sau in curs de avizare", a afirmat Borbely, citat de Agerpres.

Acesta a adaugat ca, la ora actuala, exista multe solicitari pentru constructia de microhidrocentrale.

"In februarie am emis un Ordin chiar pentru a pune ordine in acest domeniu. Erau zone inchiriate pe 2, 3, 4 ani si care nu faceau nimic decat tranzactionau acea zona cu potentiali investitori. Am zis ca cel care vine trebuie sa faca investitia. Atunci, din februarie, prin Ordin de ministru se liciteaza, iar cel care vine trebuie sa depuna o garantie de 50.000 euro pentru a sti ca este un investitor serios", a explicat ministrul mediului.

Borbely a mentionat ca nu va permite construirea de microhidrocentrale in detrimentul protejarii mediului, desi acestea reprezinta o investitie banoasa, care produce energie verde.

"Vom analiza normativele care au stat la baza proiectelor aprobate. Nu este normal sa se dea un aviz de modificare de la ape fara sa aiba la baza un nou acord de mediu. Din pacate, si aici legislatia scartiie", a subliniat Laszlo Borbely.

Acesta precizare vine pe fondul protestului organizat marti de cateva zeci de reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale de mediu, in fata Ministerului Mediului si Padurilor (MMP) pentru a atrage atentia asupra distrugerilor cauzate de constructia microhidrocentralelor pe raurile si paraurile de munte din Romania.

Conform avizelor eliberate de Administratia Nationala Apele Romane in numar de 300, aproximativ 3.300 de rauri si parauri pot fi distruse iremediabil, au aratat protestatarii.

#microhidrocentrale, #taxe mediu, #investitori , #Proiecte mediu