ANRE: De fapt, persoanele fizice NU pot vinde energie in retea, din lipsa de reglementari

Joi, 08 Februarie 2018, ora 14:14
3398 citiri
ANRE: De fapt, persoanele fizice NU pot vinde energie in retea, din lipsa de reglementari
Foto: CC0 Creative Commons

Persoanele fizice nu pot in prezent sa produca energie si sa o livreze in retea, intrucat Ministerul Finantelor nu a identificat modul in care poate fi impozitata aceasta activitate, a declarat, joi, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, intr-o dezbatere publica pe tema unui proiect de ordonanta al ANRE privind pretul pentru energia produsa de persoanele fizice in centrale din surse regenerabile mai mici de 100 kW.

El a amintit ca Legea 220/2008 privind promovarea energiei regenerabile prevede ca "persoanele fizice care detin unitati de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalata sub 100 kW pe loc de consum pot vinde energia electrica produsa si livrata in reteaua electrica apartinand operatorilor de distributie concesionari, in vederea acoperirii consumului propriu tehnologic al retelei electrice".

"Nu ne este clar care va fi regimul fiscal pentru persoanele fizice care produc energie si o livreaza in retea. Am initiat discutii cu Ministerul Finantelor, dar inca nu au fost luate masuri pentru a elimina aceste bariere. Astfel ca, pana la identificarea acestora, cine vrea sa faca acest lucru trebuie deocamdata sa fie persoana fizica autorizata sau intreprindere individuala", a spus oficialul ANRE.

Prezent la dezbatere, Dan Sorin Margineanu, o persoana fizica ce a instalat panouri fotovoltaice pentru a-si acoperi o parte din consum, spune ca asteapta de cativa ani o clarificare a situatiei, astfel incat factura platita furnizorului de energie sa se compenseze cu cantitatea de electricitate pe care o livrat-o in retea.

"Am o investitie inceputa in 2015. Anul trecut am finalizat, am introdus in retea 2.000 de kWh, am consumat 3.200 de kWh, pe care i-am platit la zi, dar pentru cei 2.000 nu am niciun raspuns. Am facut petitii la ANRE, de unde mi s-a spus sa ma inregistrez PFA sau sa astept modificarea legii. Ne chinuim asa de vreo sase ani, oare de ce nu facem ca in alte tari europene? Cand nu reusesti, solutia e sa-i copiezi pe unii care au reusit", a spus el.

Un alt mic producator a atras atentia reprezentantilor ANRE ca trebuie neaparat sa deblocheze situatia, intrucat Legea 220 se refera clar la persoanele fizice, nu la cele fizice autorizate.

"Problema de fond este ca eu, ca persoana fizica, desi am capacitate de a o injecta in retea, nu pot. Deci dau energia gratis. Dar o dau tot ilegal. Deci, ordinul dumneavoastra nu este o schema de sprijin, ci peticim ideea ca ajutam micul producator, dar de fapt nu il ajutam"

, a fost ideea unui alt participant la dezbatere.

In replica, Viorel Alicus, director in cadrul ANRE, a aratat ca institutia pe care o reprezinta este cumva "prinsa intre ciocan si nicovala", in conditiile in care legea obliga autoritatea sa implementeze legislatia secundara prin care o persoana fizica sa poata livra energie in retea, insa Codul fiscal nu permite acest lucru.

"Suntem intre ciocan si nicovala. Avem o prevedere legala care trebuie implementata, insa cei de la Finante au raspuns ca nu e posibil acest lucru. Am transmis scrisori la Finante si incercam sa insistam, astfel incat aceasta problema sa devina mai flexibila si mai putin birocratica, adica sa eliminam obligatia de a fi PFA, ci pur si simplu ca persoana fizica. Deja avem o legislatie pentru micii producatori agricoli si asa cum s-a putut acolo credem ca se poate si aici", a aratat Alicus.

El a adaugat ca a asteapta de cateva luni un raspuns in acest sens de la Finante: "Uitandu-ne in Codul fiscal, am vrut sa vedem ce se poate schimba, sa evitam acest PFA, sa facem ca persoana fizica sa poata deveni producator. Am trimis scrisoarea acum cateva luni la Finante, asteptam raspuns".

La dezbaterea organizata de ANRE nu a participat niciun reprezentant al Ministerului Finantelor.

Cand i s-a amintit ca peste tot in Europa micii producatori pot livra energie in retea, reprezentantul ANRE a raspuns:

"La noi, din pacate, nu. Trebuie sa emiti o factura cuiva".

O alta problema, ridicata de aceasta data de reprezentantii Greenpeace, a fost pretul la care va fi preluata energia in retea.

Potrivit proiectului de ordin al ANRE, acest pret este egal cu cel la care distribuitorii achizitioneaza energia pentru consumul propriu tehnologic, insa Radu Voinescu de la Greenpeace a sustinut ca acesta ar fi cel mai mic pret din Europa.

"O schema de sprijin trebuie sa stimuleze productia in centralele mici de energie regenerabila, iar investitia realizata trebuie sa se amortizeze pe parcursul perioadei de viata. In acest moment, media in UE este de 134 de euro pe MWh, cel mai mic pret este in Ungaria, de 50 de euro pe MWh, iar propunerea pentru Romania este de 46 de euro pe MWh, deci ar fi cel mai mic pret, asa ca noi nu consideram ca aceasta este o schema de sprijin", a aratat Voinescu.

In replica, Alicus i-a raspuns ca un pret mai mare pentru aceasta energie s-ar reflecta automat in tarifele platite de toti consumatorii din zona, ceea ce nu ar fi o varianta rezonabila pentru vecinii acelui mic producator.

In final, Zoltan Nagy-Bege a concluzionat ca ANRE trebuie sa se adreseze Parlamentului pentru a fi modificata legislatia primara, astfel incat persoanele fizice sa poata totusi sa produca energie si sa o livreze in retea, asa ca in alte tari.

"In urma discutiilor, constat ca proiectul de ordin al ANRE nu este sustinut si nu se prefera sa exista o activitate de PFA. Se prefera compensarea si se propune reducerea limitei de 100 de kW. Ne vom adresa Parlamentului pentru a gasi solutii pentru toata lumea. Vom reveni catre Ministerul de Finante sa reluam discutii pentru solutii viabile si vom avea discutii si cu comisiile de specialitate din Parlament pentru a gasi solutii in legislatia primara, daca in cea secundara nu se va gasi", a spus Nagy-Bege.

La randul sau, Viorel Alicus a adaugat: "Asa cum exista o lege sau o prevedere speciala pentru micii producatorii agricoli, asa poate sa existe si pentru micii producatori de energie regenerabila, mai ales in contextul in care Parlamentul European a votat pentru o pondere de 35% a productiei de energie regenerabila pentru anul 2030. Pana la urma cred ca vom gasi o solutie sa rezolvam aceasta problema. Vad ca este un interes major si este o mare presiune. Poate reusim in Parlament".

Potrivit proiectului de ordin initiat de ANRE la finele anului trecut, persoanele fizice care vor sa produca energie regenerabila in capacitati de pana la 100 kW vor putea vinde electricitatea in reteaua de distributie, urmand ca factura lor sa fie compensata cu valoarea energiei pe care o livreaza.

In nota de fundamentare a proiectului se arata ca, pana Ministerul Finantelor va identifica metoda de a impozita persoanele fizice pentru aceasta activitate, ordinul va fi aplicat doar pentru persoanele fizice autorizate (PFA) si persoanele fizice titulare ale unei intreprinderi individuale.

#vanzare energie retea , #Protectia mediului