Borbely, dispus sa bea apa de la Rosia Montana

Duminica, 18 Decembrie 2011, ora 14:55
5372 citiri
Borbely, dispus sa bea apa de la Rosia Montana

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a precizat in cadrul unei emisiuni TV, ca proiectul Rosia Montana se afla in faza finala de avizare la minister, insa urmeaza si aprobarea politica.

"O sa vin cu un aviz numai daca sunt 100% convins ca nu va dauna mediului si ca acest proiect va respecta cele mai inalte practici din Uniunea Europeana. Se discuta de gradul de cianura, care in SUA e 50%, in UE este de 10%, aici va fi sub 3%. Va fi cea mai moderna instalatie inchisa", a spus Borbely.

Ministrul a informat ca avizul pentru proiectul Rosia Montana ar putea sa vina in luna ianuarie, dupa care urmeaza discutiile politice. Potrivit acestuia,

vor fi doua comisii tehnice care vor prezenta un raport, iar pana la sfarsitul lunii ianuarie trebuie clarificate toate aspectele ce tin de mediu.

Intrebat daca va bea apa din bazinul de acumulare, asa cum i-a indemnat presedintele Traian Basescu pe investitorii de la Rosia Montana, Borbely a raspuns ca da, dar doar in cazul in care se va dovedi ca proiectul nu prezinta niciun pericol.

"Daca va avea cea mai moderna instalatie din Europa, da voi bea", a raspuns Borbely.

El a adaugat ca si reprezentantii UE sunt de acord ca e un proiect foarte modern, care ar respecta cele mai inalte standarde europene in privinta protectiei mediului.

Cu toate acestea, Laszlo Borbely a tinut sa faca o precizare cu privire la istoria proiectului Rosia Montana. In opinia acestuia, statul roman ar fi trebuit sa procedeze altfel.

"In 2000, cand statul a semnat ceea ce s-a schimbat, procentul, si a devenit proprietar la 19-20%, trebuia sa spuna - "trebuie 80 de case mutate, dar eu ma ocup sa le mut, nu sa le cumpere investitorul", a mai adaugat acesta.

#rosia montana, #proiect rosia montana, #lazslo borbely rosia montana, #mediu rosia montana , #Protectia mediului