Cerinta de la UE: Romania e in grafic cu inchiderea gropilor de gunoi

Vineri, 27 Iulie 2012, ora 13:35
5153 citiri
Cerinta de la UE: Romania e in grafic cu inchiderea gropilor de gunoi

Romania este in grafic cu sistarea activitatii de depozitare a deseurilor atat in mediul rural, cat si in cel municipal, iar pana la ora actuala 53 de astfel de puncte dintr-un total de 101 au fost inchise, a declarat vineri, Ovidiu Daescu, comisarul-sef al Garzii Nationale de Mediu (GNM).

"Suntem in grafic, au sistat activitatea de depozitare a deseurilor atat depozitele rurale, cat si depozitele municipale, la termenele stabilite. Potrivit calendarului pe care l-am stabilit cu Uniunea Europeana, depozitele neconforme urmeaza sa fie inchise, in mod esalonat, pana in 2017. Ca sa va prezint situatia exacta, din totalul celor 101 depozite care trebuie inchise pana in 2017, avem 26 depozite care si-au sistat activitatea in 2010, sase depozite care au fost inchise in 2011, iar pentru 2012, termenul pentru inchiderea a inca 21 de depozite a fost 16 iulie", a spus Daescu.

Potrivit sefului GNM, autoritatile care nu se conformeaza la acest capitol pot fi amendate, insa mai important este sa se gaseasca solutii durabile pentru rezolvarea problemei. Inainte de sistarea activitatii deponeurilor trebuie sa fie rezolvata problema depozitarii deseurilor.

La jumatatea lunii iulie, autoritatile anuntau ca Romania va intra in procedura de infringement pentru ca nu a inchis toate gropile neconforme cu standardele Uniunii Europene, asa cum s-a angajat prin tratatul de aderare.

Romania, in infringement pentru ca nu a inchis gropile de gunoi neconforme

La jumatatea lunii aprilie, Comisia Europeana a publicat un raport ale carui concluzii releva faptul ca o combinatie de taxe si interdictii legate de depozitarea si incinerarea deseurilor, scheme de responsabilizare a producatorilor si sisteme de plata in functie de deseurile generate s-a dovedit a fi instrumentul cel mai eficace pentru indreptarea fluxurilor de deseuri in directii mai sustenabile.

In privinta gestionarii deseurilor urbane, cercetarea Biroului de statistica al UE releva diferente semnificative intre statele membre. Astfel, cele mai avansate sase state membre - Belgia, Danemarca, Germania, Austria, Suedia si Olanda - depoziteaza in gropi de gunoi mai putin de 3% din propriile deseuri din mediul urban.

La polul opus, noua state membre, inclusiv Romania, continua sa depoziteze in gropi de gunoi peste 75% din propriile deseuri urbane.

In cazul Romaniei, 99% din deseurile urbane sunt depozitate in gropi de gunoi, in timp ce in Bulgaria toate deseurile urbane sunt depozitate in astfel de locuri. In UE, media este de 38%, iar 22% din deseurile municipale sunt incinerate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gropi gunoi neconforme Romania, #inchidere gropi gunoi neconforme, #depozitare deseuri Romania , #Protectia mediului