Padurarii au pichetat Parlamentul, protestand fata de modificarile Codului Silvic

Joi, 12 Decembrie 2013, ora 12:30
1904 citiri
Padurarii au pichetat Parlamentul, protestand fata de modificarile Codului Silvic

Federatia pentru Apararea Padurilor (FAP) a organizat, joi, un pichet in fata Parlamentului, Camera Deputatilor, in semn de protest fata de proiectul de Lege pentru modificarea Codului Silvic, care a fost aprobat de Senat si urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei.

Actiunile de pichetare a Parlamentului au fost declansate pe 14 noiembrie, dupa care au continuat pe 21 noiembrie.

Joi dimineata la ora 10,00, cand a inceput protestul, in Parcul Izvor din fata corpului Parlamentului unde se afla Camera Deputatilor erau adunati aproximativ 30 de protestatari, care cereau ca modificarile la noul Cod Silvic sa nu fie aprobate.

Proiectul de lege in forma actuala "transforma Codul Silvic intr-o lege de sustinere in campaniile electorale a politicului, campanii care incep din anul 2014, prin posibila politizare a personalului silvic si posibila folosire a resurselor padurii in sustinerea acestor campanii", a aratat presedintele FAP, Marian Stoicescu.

Potrivit acestuia, "Codul Silvic trebuie sa ramana o lege pentru mentinerea, dezvoltarea si gospodarirea durabila a padurilor".

Proiectul noului Cod Silvic a fost aprobat, marti, de Senat si urmeaza sa intre in dezbatere in Camera Deputatilor.

'Am trecut primul hop, a fost aprobat de Senat Codul Silvic, cu niste amendamente, dar care sunt de acceptat, doua - trei exceptii, asa ca putem merge mai departe spre Camera Deputatilor. Domnii deputati ar trebui sa sustina Codul Silvic in forma propusa de noi', a declarat, dupa sedinta Senatului, ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga.

Principalele modificari

Principala modificare adusa Codului Silvic se refera la trecerea de la vanzarea lemnului estimat, din padure, la vanzarea lemnului masurat, din rampe si depozite, ceea ce va impiedica furtul de material lemnos.

Masura ar urma sa intre in vigoare progresiv, incepand cu 1 ianuarie 2014, pentru 50% din masa lemnoasa, iar din 2015 pentru cealalta parte de 50%.

Alte modificari la proiectul de lege se refera la sprijinul acordat proprietarilor de paduri, prin asigurarea gratuita a pazei micilor proprietati de pana la 30 de hectare si plata de catre stat a intocmirii amplasamentelor silvice, pentru a-i ajuta pe micii proprietari de paduri sa beneficieze legal de dreptul de proprietate.

#protest silvicutori, #apararea padurilor, #protest padurari , #Protectia mediului