Pescuitul interzis la Polul Nord - pescadoarele fac loc tancurilor petroliere

Vineri, 17 Iulie 2015, ora 15:50
5383 citiri
Pescuitul interzis la Polul Nord - pescadoarele fac loc tancurilor petroliere
Foto: Pixabay

Cinci mari flote nationale de pescadoare vor fi retrase din zona arctica in urma unui nou acord pentru interzicerea pescuitului in marile din apropierea Polului Nord.

Rusia, Statele Unite, Canada, Norvegia si Danemarca au cazut de acord sa-si retraga vasele de pescuit in limita a 200 de mile marine de zonele economice ale fiecarei natiuni.

Cele cinci guverne au fost alarmate de disparitia rapida a calotei glaciare din zona arctica, masura luata avand rolul de a proteja ecosistemul marin din Oceanul Arctic, arata publicatia International Business Times.

Efecte nestiute

"Am constatat ca, in urma schimbarilor climatice care au afectat distribuirea ghetii polare si fenomenele legate de mediul inconjurator, ecosistemul marin din Oceanul Arctic se modifica, iar efectele acestei schimbari sunt nestiute.

Suntem de comun acord ca este cazul sa implementam o serie de masuri preliminarii printre care si interzicerea pescuitului oceanic in zonele din largul Oceanului Arctic", se arata in acord.

Cele cinci guverne au stabilit sa deruleze si un program comun de cercetare stiintifica pentru o analiza cat mai corecta a efectelor pe care topirea rapida a calotei glaciare o poate avea.

Conform unui raport emis de Administratia Nationala pentru Oceane si Atmosfera a Statelor Unite, nivelul calotei glaciare inregistrat anul trecut in luna septembrie a fost cel mai scazut din ultimii 36 de ani, de cand au inceput monitorizarile prin satelit.

Un alt studiu efectuat de centrul meteo al Universitatii din Boulder Colorado arata ca, in februarie, calota glaciara care acopera Oceanul Arctic si-a diminuat iarasi dimensiunile pana la un nou record negativ.

Oamenii de stiinta sustin ca fenomenul topirii calotei glaciare este intretinut de valurile de aer cald din zona Pacificului si a Oceanului Arctic.

Din nefericire, fenomenul se autosustine: cu cat mai multa gheata se topeste, cu atat mai multa caldura degaja apa oceanului, explica unul dintre meteorologi.

Liber pentru companiile petroliere

Disparitia stratului de gheata lasa loc pentru companiile petroliere, care isi extind nestingherite operatiunile in noi perimetre de exploatare din zona arctica.

In mai, administratia Obama a dat unda verde unui proiect initiat de Shell, la doar cateva sute de kilometri de coasta nordica a Alaskai, starnind furia activistilor de mediu.

"Odata cu semnarea acestui acord, statele arctice au recunoscut oficial ca Oceanul Arctic este un mediu extraordinar care are nevoie de o mai buna intelegere din punct de vedere stiintific. Pe de alta parte, au ratat sansa de a oferi o protectie deplina acestei zone", puncteaza Sophie Allain, activist Greenpeace pentru zona arctica, referindu-se la prezenta platformelor petroliere in regiune.

Acordul incheiat la mijlocul acestei saptamani trebuia semnat initial inca de anul trecut. Din nefericire, tensiunile politice generate de anexarea Crimeii de catre Rusia au facut ca Statele Unite si Canada sa boicoteze intalnirea din 2014.

#pescuit industrial Polul Nord, #protectia mediului Ocean Arctic, #platforme petroliere Ocean Arctic , #Protectia mediului